Så hittar du fynden på loppis
Går det att fynda på sommarens loppisar? Ja, bara du vidgar dina vyer från det vackra till det mer ruffa. Stressa inte förbi gamla tidningar och skrot – där kan dyrgriparna ligga.
Går det att fynda på sommarens loppisar? Ja, bara du vidgar dina vyer från det vackra till det mer ruffa. Stressa inte förbi gamla tidningar och skrot – där kan dyrgriparna ligga.
Sugen på några loppisrundor i sommar? Det är klart. Loppmarknader är numera ett svenskt folknöje, kul eftersom det är lika med återbruk och alldeles utmärkt ur klimatsynpunkt.
Men hur gör ni när det vankas loppisrunda? Är han sur och klagar över att det tar för lång tid för kvinnorna? Utan att vara fördomsfull misstänker jag att det kan vara så i många familjer. Hon älskar loppis och han avskyr.
Från och med i sommar kan det vara ett minne blott. De bästa fynden kan du faktiskt hitta bland gammal teknik, skrot, broschyrer och pins. Sådant som männen brukar gilla. Så vid nästa loppisrunda delar ni upp vad som ska gås igenom. Han tar det fula och hon tar det vackra. Eller så gör ni tvärtom. Det är alltid spännande med nya roller.
Hittills har vi alltid spanat mer på snygga lampor, blommiga tallrikar, läckra koppar, härliga ljusstakar och designmöbler än ”skrotet”. Sällan kollar vi i kartongen med halvtrasiga saker, i högen med serietidningar eller i hörnan med rostig metall. Vi borde även ta oss en titt bland teknikprylarna och i lådan med diverse pins, majblommor, idolkort, vykort och annat smått och gott. Där kan finnas guldklimpar.
Missa inte heller gamla campingprylar. De två senaste åren har campingkök, stormlyktor och fotogenlampor från gamla varumärken som Primus, Max Sievert och Optimus stuckit iväg i pris. Det verkar inte spela någon roll om de är skadade, rostiga eller delar saknas. Det budas hej vilt ändå. Ett äldre och skadat campingkök klubbades för 32 000 kronor för ett år sedan. Själv skulle jag inte ha tittat åt det.
En del saker kan vara så illa åtgångna att man inte ser vad det är. De kan också vara så gamla att man inte vet vad det är, speciellt om man är under 50 år. Skrivmaskiner, telefoner, radioapparater och räknesnurror från början av 1900-talet är exempel på det. Visa upp en klockradio för en 35-åring och hen undrar vad det är? Ja, det gäller att inte gå i ful-fällan och tro att gamla teknikprylar och trasiga saker inte är värt något.
Själv funderar jag på hur många tusenlappar jag slängde när den gamla välfyllda fiskeväskan åkte ner till rummet för grovsopor? Det fanns åtskilliga fiskerullar i väskan och dem är det drag i. Nyligen klubbades en för 27 000 kronor, och i november såldes fiskerullen Record Ambassadeur 5000 från 1951/52 för 25 010 kronor.
Men finns det då inga snygga saker som är värt något? Jo, bland lampor, kaffekoppar, skåp och Ikeamöbler och -prylar kan du fynda. Svenska retrolampor går sedan några år tillbaka skyhögt på auktion. De är status och ses nästan som konstverk i inredningen. En takplafond av Hans Bergström för Ateljé Lyktan i Åhus klubbades för en halv miljon kronor hos Bukowskis. Du ska kolla efter 1900-talslampor från Böhlmarks, Orrefors, Ateljé Lyktan, Fagerhult, Flygsfors, ASEA, Bergbom & Co, Bröderna Malmströms metallvarufabrik i Malmö, Glössner & Co, Hans-Agne Jakobsson och Luxus.
Kaffe- och tekoppar ska du också ta dig en närmare titt på. Vissa modeller säljs till Asien för höga summor. Det är framförallt koppar från 1950/60-tal som tillverkats hos Upsala-Ekeby Gefle och Rörstrand. Se artikel om retrokoppar i e-tidningen, nummer 3/2023 av PROpensionären.
Gamla skåp från mitten av 1900-talet har hamnat i rampljuset och säljs dyrt på auktioner. Det finns säkert ett antal fynd att göra bland skåp på sommarens loppisar. Och i takt med att folk upptäcker att Ikeakatalogerna ligger ute digitalt blir äldre möbler och inredningsdetaljer från det stora varuhuset mer attraktiva. Till och med smålampor som sålts med lockpriser under hundralappen hos Ikea är efterfrågade och börjar närma sig tusenlappen på Tradera. Oftast är det en etikett med Handmade Quality på.
När du går in på sommarens loppis så glöm inte; det du tycker är fult eller skräp kan vara guld värt för någon
annan! ●
Se fler exempel på loppisfynd i e-tidningen PROpensionären nr 4/2023 – sidorna 62-67, öppen för läsning för medlemmar i PRO.
Foto: Auctionet, Bukowskis , Tradera