Hälsa

Så kan du lindra och förebygga åderbråck

– Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra och minska risken för förvärrade åderbråckssymtom, säger Nadja Milovanovic. Rör dig mycket, vila med benen högt och använd stödstrumpor!

Publicerad 2 november nov 2023
Nadjas åderbråck har trots operationer återkommit – men med regelbunden träning håller hon cirkulationen igång. Foto: Anna Svensson

Nadja Milovanovic har goda erfarenheter av egenvård för att förebygga och förhindra åderbråcksbesvär. Fysisk aktivitet står högst upp på listan. Regelbunden motion – promenader, simning eller cykling. När musklerna arbetar och spänns, pressar de ihop venerna och hjälper till att tvinga blodet uppåt till hjärtat.
– Det är vad det handlar om – att förbättra blodcirkulationen och stärka benens muskler.
I många fall ger inte åderbråck några besvär och är helt ofarligt. Men åderbråck kan också ge symtom som visar att det krävs medicinsk behandling: förändringar i huden, eksem och färgförändringar, ökad svullnad och smärta.
Nadja understryker vikten av att vara uppmärksam på förändringar som kan tyda på försämringar och behov av vård. Tunga ben och svullnad är ett tecken på att klaffarna i venerna inte fungerar.
– Om man har en ven som till exempel buktar ut så ska man genast söka hjälp och använda stödstrumpor.

Leder kurser i qigong

Namn: Nadja Milovanovic.
Ålder: 73 år.
Bor: I Svängsta, Blekinge.
Yrke: Pensionär. Arbetade tidigare vid Facit i
Svängsta.
Intressen: Verksam i PRO Svängsta Asarum i Blekinge där hon leder kurser i qigong och gymnastik. Intresserad av hälsa, mat och träning i alla former.
Råd till läsarna: Det är viktigt att du sköter din kropp. Kom ihåg att i din kropp ”bor din själ”. Mår inte kroppen bra, så mår inte själen bra.

Nadja fick redan i 20-årsåldern svåra besvär med svullna, värkande ben och åderbråck som putade ut.
– Jag hade på den tiden ett arbete som krävde långa, stillasittande pass. Under min graviditet, jag var 21 år, gick jag upp 30 kilo och fick extremt svullna ben och fötter vilket innebar att jag hade svårt att gå. Ingen läkare reagerade på det då. Men hade jag vetat det jag vet idag, hade jag gått med stödstrumpor redan som ung.
Nadjas besvär blev till sist så allvarliga att sjukvården ordinerade operation med den metod som kallas stripping, där kirurgen snittar vid ankeln och ljumsken och drar ut hela venstammen.
– Jag opererades en gång under 80-talet och fick även så kallad skleroterapi. En metod som innebär att ett slags skum injiceras i åderbråcken, som gör att de skrumpnar och försvinner. Ytterligare två operationer gjordes under 90-talet.
– På den tiden var det inte någon diskussion om någon annan behandling än operation för min del. Efter operationerna kände jag mig bra ett par år. Men problemen kom alltid tillbaka. Med tiden slutade klaffarna i blodådrorna att fungera på grund av ständiga inflammationer.

+
-