Så laddar PRO-föreningarna inför dansveckan
Danskurser, seniordisco och nya samarbeten. Snart drar PRO:s nationella dansvecka igång och föreningar runtom i landet har redan börjat värma upp.
Danskurser, seniordisco och nya samarbeten. Snart drar PRO:s nationella dansvecka igång och föreningar runtom i landet har redan börjat värma upp.
Vid månadsskiftet blir det inte bara sprakande Valborgsmässoeldar, utan även PRO-medlemmar, som dansar in vårens ankomst på olika håll i landet.
Den 29 april till 5 maj äger nämligen PRO:s nationella dansvecka rum – ett initiativ från styrelsen för att uppmuntra till mer dansaktivitet ute i föreningarna.
Ska ni också anordna dans under PRO:s dansvecka den 29 april–5 maj? Skicka gärna in bilder från era dansevenemang till propensionaren@pro.se
Efter ett beslut av PRO:s styrelse drar ett nytt evenemang – dansveckan- igång i år. Dansveckan pågår mellan 29 april och 5 maj.
Tanken är bland annat att inspirera till dansaktiviteter ute i föreningarna, uppmuntra nya samarbeten och dansaktiviteter som redan finns.
Inga medel finns avsatta för föreningsbidrag till detta. Varje förening, samorganisation eller distrikt som vill hänga på initiativet gör det efter egna förutsättningar.
Genom en ändring i ordningslagen har kravet på danstillstånd nyligen avskaffats. Det innebär att danstillställningar som anordnas på platser som inte är offentliga, som barer, restauranger, klubbar, bygdegårdar och PRO-lokaler inte längre behöver tillstånd för att få anordnas.
Det räcker med muntlig information till polisen om var tillställningen ska ske samt när och hur många som väntas delta.
Mer information och inspiration inför veckan publiceras löpande på www.pro.se.
Här hittar ni också den nyskrivna, medryckande PRO-låten, som gör det svårt att still.
Kontakta gärna din förening för att höra vad de har på gång under dansveckan.
Källa: PRO
PRO Ljungby i Kronoberg, som brukar arrangera danskväll första onsdagen varje månad, är en av de föreningar som nu laddar intensivt inför veckan. Kravet på danstillstånd är numera borta, men föreningen har ändå försäkrat sig om godkännande från både polis och räddningstjänst för att den första maj anordna en stor danstillställning vid traktens hembygdsgård. Den stora dansdagen – som välkomnar alla pensionärer, inte bara PRO:s medlemmar – inleds dessutom med ett par timmars kurs i foxtrot och bugg med dansinstruktörer.
– Det är för att locka dem som kanske dansade som unga, men känner sig osäkra att börja dansa igen och behöver friska upp minnet, säger Christina Johansson, dansarrangör och styrelseordförande för PRO Ljungby, till PROpensionären.
Under föreningens danskvällar är det mest foxtrot och bugg som gäller, men det kan även bli någon gammaldans, som schottis, vals och polka.
– Vi vill behålla dessa gammaldanser, det är viktigt, eftersom antalet personer som kan dem minskar, säger Christina Johansson, som tidigare höll kurser i gammaldans, men fick lägga ner kurserna vid årsskiftet på grund av för få deltagare.
– Vi valde att kalla det ”kultisdans”, för när vi sa gammaldans fick vi till svar att ”så gammal är jag inte”, berättar hon.
Namnbyte hjälpte inte som lockbete, men Christina Johansson har inte gett upp.
– I Halland dansas det ”kultis” i alla åldrar och är väldigt populärt. Vår förhoppning är att det ska bli lika populärt här igen, säger hon, och ser dansveckan som en möjlig upptakt till detta.
Vi satsar på att göra det så inbjudande som möjligt för våra dansare, de ska känna sig välkomna.
Inför veckan har hon ett bra, engagerat team runt sig, framhåller hon.
– Vi satsar på att göra det så inbjudande som möjligt för våra dansare, de ska känna sig välkomna. Som avslutning på danskvällen bjuder vi på korv och bröd innan dansarna åker hem – mätta och glada.
För dem som har aptit på dans även dagen efter den stora tillställningen, ordnar föreningen dessutom ett ”prova på”-tillfälle i linedance på hembygdsgården.
– Det är en rolig form av dans där vi inte är beroende av danspartner, här dansar alla med alla, säger Christina Johansson.
Linedance får man också chans att prova på vid PRO-föreningen i Stuvsta-Snättringe under dansveckan. Här erbjuder dansinstruktörer, som vanligtvis håller danskurser vid studieförbundet ABF en gång i veckan, prova på-kurser. Torsdagen den 2 maj anordnas introduktionskurser i bugg i ABF:s lokaler i Huddinge centrum. På fredagen kan man, förutom linedance, även testa squaredance och finsk seniordans. På lördagen kan danssugna sen släppa loss på ett stort seniordisco med dj (discjockey) i Blå salen hos ABF i Huddinge, ett disco som är öppet även för allmänheten.
På discot kommer det att vara flera som går med rullatorer, så man behöver inte alls vara väl gymnastiserad. Det går bra om man bara vickar lite på rumpan och känner takten.
Här blir det dock ingen hambo eller schottis, men väl en mängd discolåtar, både äldre och nyare, upplyser Kjäll Järvliden, styrelseordförande vid PRO i Stuvsta-Snättringe.
– DJ:n har det mesta i sin maskin, så man kan nog gå fram och önska sina favoriter, säger Kjäll Järvliden, som själv gillar lite snabbare dansbandslåtar att dansa foxtrot eller bugga till.
Den som känner sig lite stelbent och tvekar över sin dansförmåga behöver dock inte vara orolig, betonar han.
– På discot kommer det att vara flera som går med rullatorer, så man behöver inte alls vara väl gymnastiserad. Det går bra om man bara vickar lite på rumpan och känner takten.
Även längre norrut trappas takten upp inför dansveckan. Här anordnar PRO-föreningen i Kiruna redan danskvällar fyra gånger om året. För att kunna betala orkester och få ekonomin att gå ihop krävs åtminstone ett 50-tal deltagare på danskvällarna, som på sista tiden dessvärre bara har lockat drygt 20-tal besökare per gång, berättar Lilly Fjällborg, styrelseledamot vid PRO i Kiruna, för PROpensionären. Dansveckan ser hon dock som ett fint tillfälle att ge dansintresset i Kiruna nytt liv och bränsle.
– Senast fick vi ställa in för att vi hade så lågt deltagarantal. Men nu när vi fick inbjudan till dansveckan fick vi ny vilja att försöka fixa något, säger hon.
Nu ska PRO Kiruna dessutom pröva att samarbeta med stadens dragspelsklubb och folkdanslag, vars motionsdanser brukar locka många deltagare.
Att driva föreningsliv och dansliv i en stad som håller på att flytta är dock inte alltid det lättaste. De gamla danslokalerna är rivna, och ska man hyra danslokal i nya, centrala Kiruna får man betala mer än föreningen mäktar med, enligt Lilly Fjällborg. Något som dock inte stoppar PRO-medlemmar i denna nordliga stad från att dansa.
Där brukar vara ett övertal av damer, så herrarna får ligga i för att hinna med under dansen.
Vid senaste danstillfället löste de lokalfrågan genom att använda en av LKAB:s lokaler – en i styrelsen har jobbat vid bolaget, så de fick låna lokalen gratis.
– Vi hoppas att samma lokal är ledig även inför vårens stora dansvecka, säger Lilly Fjällborg.
Danskvällarna brukar till största delen locka kvinnor – senaste gången deltog ett tiotal män och ett 20-tal kvinnor.
– Där brukar vara ett övertal av damer, så herrarna får ligga i för att hinna med under dansen. Men kvinnorna dansar med varandra också. Männen är ofta på jakt om hösten och ute på fiske om våren, men en del av dem är ändå dansintresserade, säger Lilly Fjällborg.
Danskvällarna har också varit ett sätt att locka dem som ännu inte är PRO-medlemmar och få dem att vilja gå med i organisationen, enligt Lilly Fjällborg, som började dansa redan som liten hemma på köksgolvet.
Vilken är låtfavoriten du helst dansar till?
Lilly Fjällborg svarar utan att tveka:
– Leende guldbruna ögon!
Några föreningar som anordnar dans:
PRO-föreningarna i Huddinge & ABF 2–4 maj.
PRO Strömstad 4 maj.
PRO Ljungby, Alvesta, Rydaholm, Värnamo, 1 maj.
PRO Ljungby, linedance 2 maj.
PRO Blekinge, dansträff, prova på, middag 29 april.
PRO Örnäset Luleå – Dans med orkester 3 maj.
PRO Lidköping – Seniordans & danskväll, 30 april.
PRO Kristdala – Dans i Tuna Bygdegård, Vimmerby 3 maj.
PRO Färjestaden, dans i Ladan i Färjestaden 4 maj.
PRO Skinnskatteberg, danskväll (tjuvstartar) 23 april.
PRO Pajala, dans i Erkheikki, 3 maj.
PRO Askersund, Prova på folkdans, Kulturhuset 29 april.
PRO Askersund, Prova på Linedance,, Kulturhuset 3 maj.
Teg PRO, Backen PRO och PRO Västerbotten anordnar i samarrangemang under dansveckan i Umeå prova på-kurser i sittdans, stådans, gammeldans, medeltidsdans, Argentinsk tango den 29 april, jazzdans den 30 april och bugg den 1 maj.
Den 2 maj kan man under denna dansvecka i Umeå dessutom prova på motionsdans, medeltidsdans och seniordans med disco för 65-plussare och mat.
På lördagen den 4 maj blir det avslutningsfest på Musköten med mat och dans till bandet Christerz.
Sista anmälningsdag till eventen under dansveckan i Umeå är den 24 april.
PRO Malmös föreningar, danskväll 3 maj.
PRO Gustavsberg med flera tjuvstartar veckan före 22–25 april.
PRO Skarpnäck, parkour och dans, Linedance 30 april, 3–4 maj.
PRO Linköping samorg. Dans, rockband, Linedance 3 maj.
PRO Götene, dansfest, Linedance-kurs, dansband 2 maj.
PRO Skaraborg, Trivseldans på Valhall Skövde 28 april.
PRO Kiruna, Dragspelsklubben, folkdans 3 maj.
PRO Arjeplog , Allmän dans till Ola & jag 2 maj.
PRO Borlänge, med IOGT-NTO, Kulturhuset Svanen 28 april Domnarvet.
PRO Strängnäs – dans hela veckan.
Källa: PRO