PRO

Så lyckas PRO Tyresö med sina digitala träffar

Digitala bryggan är ett projekt i Tyresö där lokala PRO medverkar. De har öppet hus varje vecka för alla över 65 år som vill fördjupa sig i den digitala världen.

Publicerad 13 maj maj 2024
PRO Tyresös ordförande Anita Hildén, PRO:arna Gunilla Andersson och Olle Holmström, Eva Kardell, ordförande i SPF Seniorerna Tyresö och Björn Persson, PRO Tyresö. Foto: Anneli Nygårds

Digitala bryggan är ett samarbete mellan PRO Tyresö, SPF, föreningen SeniorNet och Tyresö kommun och är nu inne på fjärde terminen.
Anita Hildén är ordförande i PRO Tyresö och den som kom på idén till Digitala bryggan.
– Jag är ”urmodern”, säger hon och skrattar.
Anita Hildén har en bakgrund som specialpedagog och hon är också aktiv i Begripsam, en förening som vill bidra till ett samhälle där alla kan vara delaktiga.
– Den digitala tekniken utestänger de som inte kan hantera den och den utvecklingen är odemokratisk, säger Anita Hildén. Bara ett exempel: Det finns äldre kvinnor som inte klarar av att betala räkningar digitalt när deras makar har gått bort; det var alltid han som skötte ekonomin.

Gustaf Rosenberg, Tyresö kommuns digitala fixare, medverkar också på träffarna. Foto: Anneli Nygårds

Så hur gjorde ni för att starta projektet?
Det var inte svårt alls, berättar Anita. Vi ville att kommunen skulle hjälpa oss med tre saker: gratis lokal, pengar så att vi skulle kunna bjuda på go’fika varje gång och att kommunens digitala fixare Gustaf Rosenberg skulle vara med på våra träffar. Det tog två månader så fick vi ett ja!
Björn Persson, vice ordförande i PRO Tyresö, inflikar att projektet framfördes och togs i Tyresös kommunala pensionärsråd där PRO och SPF har tre ledamöter vardera.

+
-