Så lyckas PRO Tyresö med sina digitala träffar
Digitala bryggan är ett projekt i Tyresö där lokala PRO medverkar. De har öppet hus varje vecka för alla över 65 år som vill fördjupa sig i den digitala världen.
Digitala bryggan är ett projekt i Tyresö där lokala PRO medverkar. De har öppet hus varje vecka för alla över 65 år som vill fördjupa sig i den digitala världen.
Digitala bryggan är ett samarbete mellan PRO Tyresö, SPF, föreningen SeniorNet och Tyresö kommun och är nu inne på fjärde terminen.
Anita Hildén är ordförande i PRO Tyresö och den som kom på idén till Digitala bryggan.
– Jag är ”urmodern”, säger hon och skrattar.
Anita Hildén har en bakgrund som specialpedagog och hon är också aktiv i Begripsam, en förening som vill bidra till ett samhälle där alla kan vara delaktiga.
– Den digitala tekniken utestänger de som inte kan hantera den och den utvecklingen är odemokratisk, säger Anita Hildén. Bara ett exempel: Det finns äldre kvinnor som inte klarar av att betala räkningar digitalt när deras makar har gått bort; det var alltid han som skötte ekonomin.
Så hur gjorde ni för att starta projektet?
Det var inte svårt alls, berättar Anita. Vi ville att kommunen skulle hjälpa oss med tre saker: gratis lokal, pengar så att vi skulle kunna bjuda på go’fika varje gång och att kommunens digitala fixare Gustaf Rosenberg skulle vara med på våra träffar. Det tog två månader så fick vi ett ja!
Björn Persson, vice ordförande i PRO Tyresö, inflikar att projektet framfördes och togs i Tyresös kommunala pensionärsråd där PRO och SPF har tre ledamöter vardera.
PRO:arna Gunilla Andersson, it-ansvarig, och Olle Holmström, som, förutom att han idag ser till att go’fikat serveras också är cirkelledare och med i konsumentkommittén, är överens om att det finns något bra med att projektet är ett samarbete mellan flera organisationer. SPF Seniorernas ordförande i Tyresö Eva Kardell instämmer.
Just samarbetet kan bidra till att så många kommer, ofta uppemot 50-60 personer brukar dyka upp på Digitala bryggans träffar. Det som lockar besökare verkar främst vara lusten att lära sig mer om den digitala tekniken och då spelar det mindre roll vem som är arrangör. Men också att få chansen att få dela sina erfarenheter av mötet med den digitala världen med andra. Sedan finns det alltid en och annan som går med i någon av pensionärsföreningarna – och ibland till och med i båda.
– Man behöver inte vara expert för att dra igång en sådan här verksamhet, betonar Anita Hildén. I början hade vi inget fast schema, det bestämde vi från gång till gång. Deltagarnas frågor fick styra vad vi skulle prata om.
Numera har man schema med teman. I vår har man gått igenom 1177.se, olika apoteksappar och haft en introduktion till olika banktjänster för att nämna några.
En sak som PROpensionären blev helt övertygad om efter att ha varit på Digitala bryggan:
De som tror att äldre har loggat ut (eller inte vill logga in) är fel ute. ●
Öppet hus varje fredag kl 10-12 på Kvarnhjulets kulturcentrum i Tyresö dit alla över 65 år är välkomna för att lära sig mer om digital teknik kostnadsfritt.
Är en obunden ideell förening som hjälper äldre att använda digital teknik. Startade 1997. Har ett 40-tal lokala föreningar i landet och nära 7 000 medlemmar. Här kan man lära av varandra och bidra som volontär. Läs mer på seniornet.se, tel: 076-027 27 19.
Tyresö kommun har genom sitt samarbete med företaget datorskolan.com tillgång till kortfattade och läsvänliga manualer med bilder och text, som hjälper digitala nybörjare att hantera appar och andra funktioner. Broschyrerna delas ut på Digitala bryggan.
Guiderna baseras på över
2 500 handledningar som har funnits på biblioteken sedan 2018. I dagsläget finns 100 guider och fler publiceras varje månad. Kolla om din kommun samarbetar med datorskolan.com så kan du också få tillgång till Digiguiderna.
Många, men tyvärr inte alla, kommuner har också en digital fixartjänst där den som är äldre kan få hjälp med enklare frågor som rör användningen av mobil, surfplatta eller dator (se artikeln på sidan 18). Den digitala fixaren kan göra hembesök för den som behöver det och tjänsten är gratis. Kolla med din kommunen där du bor hur det ser ut där.
Projektet DigiSen har tagit fram ett inspirationsmaterial. Det innehåller tips och råd till dig som vill skapa en verksamhet där pensionärer hjälper varandra med digitala utmaningar. Du hittar det på pro.se/aktiviteter/digisen
DigiSen har drivits av PRO i samarbete med Begripsam och med stöd från Allmänna arvsfonden, och avslutas i februari 2024.
Även nätverket Digidel, se artikeln här intill, arbetar med digital inkludering, mer info: digidel.se, tel: 076-00 013 15.