Retro

Så minns vi keramikern Lisa Larson

Humor, underbara ungar, utrotningshotade djur, samhällsdebatt, jämlikhet! Keramikern Lisa Larson var mer aktuell än någonsin när hon dog i mars. Hon fick folkets kärlek och till slut fick hon även konstkritikernas aktning.

Publicerad 30 maj maj 2024
Lisa Larson (1931–2024) arbetade in i det sista. Förra året kom hennes servis Sixten hos Gustavsberg. Foto: Gustavsbergs porslinsfabrik

När Lisa Larson dog vid 92 år ålder i mars blev det förstasidor och sociala medier svämmades över av röster från världens alla hörn. Från Rosenbad i Stockholm till alla hennes fans i Japan.
Statsminister Ulf Kristersson, (M), skrev på Instagram:
”Vår fantastiska keramiker Lisa Larson har lämnat oss. Men hon lever vidare genom den konst som många av oss svenskar har hemma och som kommer att bli kvar i generationer. Åtskilliga av dem står faktiskt hemma hos oss. En hel lejonfamilj till exempel. Och Bajen-spelaren, som hyllning till min svärfar och äldsta dotter. Och så den osannolikt porträttlike finansministern Gunnar Sträng – som sparbössa, dock utan möjlighet att öppna och ta ut pengarna.”

Stora Zoo. Den första serien som Lisa Larson gjorde för Gustavsberg 1957. Bestod av sex djur. Två år senare kom ytterligare tre djur och 1965 utökades den med en flodhäst, en känguru och ännu en katt. Utrop 10 000–12 000 kronor hos Uppsala auktionskammare, sålda för 23 000 kronor.
Foto: auctionet.com, Bukowskis online,
Uppsala auktionskammare
ABC-flickorna. Amalia, Beata, Charlotta, Emma och Dora. Lisa Larson slog igenom med dem 1958. De skapade rabalder – inte kunde man visa upp sådana mulliga kvinnor? Idealet var den tunna skådisen Audrey Hepburn. Men Amalia, Beata, Charlotta, Dora och Emma blev en succé. De är 10–20 cm höga. De producerades fram till 1973. De tillverkades i stengodslera, delvis glaserade och målade, även med cromotryck. De finaste med cromotryck kan klubbas för runt 30 000 kronor. Denna grupp utan cromotryck klubbades för 15 000 kronor hos Uppsala auktionskammare, utrop var 6 000– 8 000 kronor.
Stora samhällsdebatten. Kom 1968 och satt som en smäck i den begynnande jämlikhetsdebatten. En brud som lyfter upp sin gubbe. Kom i två storlekar, här den större som är 40 cm hög. I produktion mellan 1968 och 1971. Blir bara mer och mer åtråvärd. Utrop 30 000 kronor, såld för 44 000 kronor hos Stockholm auktionsverk Magasin 5.

Även oppositionsledaren Magdalena Andersson, (S), visade sin sorg:
”Lisa Larsons keramik var lekfull och ödmjuk samtidigt som den var rak och uppriktig. Hennes keramik finns inte bara i många svenska hem utan i så mångas hjärtan. Där kommer hon att leva vidare. Jag är särskilt förtjust i hennes figur av Gunnar Sträng som sparbössa. Så mycket att jag har den både hemma och på jobbet.”

+
-