Hälsa

Så motverkar du risken för demens

Du kan göra flera saker för att motverka risken för demenssjukdom, enligt Socialstyrelsen. Att äta medelhavskost, lösa korsord och lära sig nya danssteg är några av dem.

Publicerad 6 mars mar 2024
En svängom medan grytan puttrar på spisen. Just dans och bra mat kan kan göra susen för den kognitiva hälsan. Foto: iStock

Umgås med vänner, ägna dig åt sociala aktiviteter, ät bra mat, motionera och träna dig kognitivt. Det är – kanske inte så överraskande – några råd som Stefan Brené, utredare vid Socialstyrelsen, ger för att motverka risk för demenssjukdom.
– Lös korsord, lär dig ett nytt språk, ett nytt instrument, nya danssteg eller gör några yoga-övningar, är några råd han ger till PROpensionären.

Antal demenssjuka kommer öka

Stefan Brené är utredare bakom det underlag som myndigheten i förra veckan lämnade till regeringen för att den i sin tur nu ska kunna ta fram en utvecklad nationell demensstrategi.
Något som kan behövas framöver. Antal personer med demenssjukdom i Sverige, som idag är uppemot 150 000, beräknas nämligen öka till omkring 250 000 år 2050. Inte för att själva sjukdomen har blivit vanligare, men på grund av befolkningskurvan.
– Fler kommer att uppnå en hög ålder. Ju äldre man blir, desto högre risk att drabbas av demenssjukdom, konstaterar Stefan Brené.
Av landets 90-åringar beräknas uppemot hälften lida av demenssjukdom, uppger han. Ändå är det vanligt att kunskap och kompetens om demenssjukdom saknas hos personal som jobbar inom vård och äldreomsorg, menar Stefan Brené.
–Därför behöver vi stärka den kunskapen i grundutbildningar för alla professioner som arbetar med demenssjuka, som exempelvis undersköterskor och läkare, säger han.
Är vårdpersonal inte utbildad för att känna igen tecken på demenssjukdom har de svårare att rapportera detta till sina chefer eller gå vidare med det i en utredning i primärvården. Då är det också svårare att ge den drabbade hjälp i tid, resonerar Stefan Brené.

+
-