Så ökar könssjukdomarna – män över 65 mer sexuellt aktiva
Antalet äldre som får könssjukdomar har ökat det senaste decenniet, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Störst är ökningen bland äldre män.
Antalet äldre som får könssjukdomar har ökat det senaste decenniet, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Störst är ökningen bland äldre män.
Sexualiteten och lusten går som bekant inte i pension. Något som dessvärre märks även när det gäller ökningen av antalet äldre som drabbas av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna, som gonorré och klamydia.
Även om själva andelen äldre som smittats av könssjukdomar inte blivit högre, har antalet drabbade äldre ökat i Sverige de senaste 13 åren, i takt med att ett par av dessa sjukdomar blivit vanligare bland befolkningen i stort. Antalet män som är 65 år och äldre i Sverige som drabbats av gonorré ökade från 10 personer 2010 till 41 under 2023, visar siffror som PROpensionären har begärt ut från Folkhälsomyndigheten.
Bland kvinnor i motsvarande ålder är ökningen mer blygsam: Från 0 till 6 personer under samma år. För klamydia gäller liknande tendenser: Antalet män som smittats av klamydia var 19 stycken 2010 och 85 under fjolåret. För kvinnor ligger motsvarande antal stilla på 4 både 2010 och 2023. Syfilis är dock mindre vanligt, men även här märks en svag ökning i antal, från 3 män 2010 till 19 män 2023, men endast från 0 till 1 kvinna motsvarande år.
– Män över 65 år är mer sexuellt aktiva än kvinnor i motsvarande ålder, och de som i högre grad smittas av könssjukdomar i den åldersgruppen är män som har sex med män. Generellt har de i högre grad oskyddat sex och flera olika partners, säger Inga Velicko, utredare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till PROpensionären.
Är äldre mer känsliga för dessa sjukdomar?
– Nej, det kan man inte säga. Både klamydia och gonorré är dock ofta utan symtom och kan därför vara svåra att upptäcka, säger Inga Velicko, och berättar att exempel finns där äldre kvinnor drabbats av klamydia av en partner som varit otrogen utan att tala om det.
Samma sak kan förstås hända män om deras partner haft relationer vid sidan av, påpekar hon.
Inga Velicko ser dock inget skäl att testa sig om man är helt utan symtom och inte har det hon kallar ett sexuellt riskbeteende, det vill säga sex utan kondom och flera partners.
– Har du däremot symtom, som svårt att kissa eller klåda i underlivet, bör du testa dig, vilket är gratis, betonar hon.
Både gonorré och klamydia kan läka ut av sig själv, men riskerar också att ge svårare följder.
– En komplikation från klamydia bland äldre kvinnor kan vara ont i bäckenbotten, säger Inga Velicko, som ger rådet:
– Vid sex med en ny, eller tillfällig partner, är det bra att använda kondom. Har du haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner bör du alltid testa dig efteråt.
Anmälningspliktiga könssjukdomar i Sverige är gonorré, klamydia och syfilis. De senaste tio åren har klamydiafallen minskat med knappt 20 procent i Sverige i befolkningen i stort (totalt 32 300 fall i fjol) medan gonorré blivit tre och en halv gånger så många (4200 fall i fjol) och syfilis nästan dubblerades till drygt 500 fall 2022.
Klamydia: Eventuella symtom yttrar sig främst som sveda eller klåda när man kissar. Kvinnor som inte behandlas kan få bestående skador på äggledarna med risk för sterilitet. Män kan få inflammation i bitestiklarna, även det ger en liten risk för sterilitet.
Gonorré: Kan yttra sig som en inflammation och ge upphov till flytningar från urinröret hos män, och från slida och livmoderhals hos kvinnor. Komplikationer vid gonorré hos kvinnor kan vara uppåtstigande infektion, som kan resultera i en inflammation i bäckenområdet och infertilitet orsakad av inflammation av äggledarna. Hos män kan gonorré leda till bitestikelinflammation eller prostatainflammation. Obehandlad gonorré kan även orsaka ögoninflammation och ledbesvär och, i sällsynta fall, blodförgiftning.
Syfilis: Vid primär syfilis uppstår ett sår, vanligen på könsorganet, cirka tre veckor efter smittillfället. Ofta får man även en svullnad i exempelvis ljumsken. Såret kan dock vara så litet att det inte märks och läker, även utan behandling, på fyra till åtta veckor. Har man syfilis under lång tid utan behandling finns risk för allvarliga skador på exempelvis hjärta eller hjärna. En gravid kvinna som har syfilis kan smitta sitt barn, som i sin tur kan få allvarliga skador.
Källa: Folkhälsomyndigheten.