Nyhet

Så påverkas din pension av inflationen

Förstärkningen av garantipensionen och uppräkningen av nästa års inkomstpension har redan ätits upp av inflationen. Och ännu större ökningar riskerar att driva fram ännu mer inflation.

Publicerad 12 oktober okt 2022
Teckning: Robert och Lena Nyberg

– Men är det någon grupp som man ändå ska höja inkomsten för,
så är det pensionärer, säger PRO:s samhällspolitiska chef Marie Näslund.

Marie Näslund, samhällspolitisk chef, PRO. Foto: Anneli Nygårds

Några veckor före valet höjdes pensionen med upp till tusen kronor per månad för dem med sämst ekonomi. Den så kallade Nooshi-pensionen – klubbad i riksdagen av S, MP, V, C och oberoende socialistiska ledamoten Amineh Kakabaveh och namngiven efter V-ledaren Nooshi Dadgostar som var först med att strida för höjningen – blev verklighet med minsta möjliga marginal: en röst.
I debatten har detta framhållits som en stor och viktig politisk seger. Det snöpliga var dock att det inte återstod mer än mellan 117 och 176 kronor av den där tusenlappen när de första pengarna väl betalades ut i augusti.
– Det som var tänkt att öka köpkraften får inte den effekten på grund av inflationen, konstaterar Håkan Svärdman, ansvarig för strategisk utveckling på försäkringsbolaget Folksam.
Han har beräknat hur inflationen påverkar pensionerna och kommit fram till att den höjda garantipensionen, som förhandlades fram innan Ryssland startade krig mot Ukraina och därmed satte hela världsekonomin i gungning, framstår som tur i oturen för dem som kan ta del av den.
– Hade höjningen inte gjorts så hade garantipensionen istället krympt med 620 kronor på grund av inflationen och då hade den här gruppen verkligen känt av att de lever på marginalen.

+
-