Så ska ofrivillig ensamhet bland äldre brytas
Var tionde person över 75 år upplever att ensamheten påverkar dem negativt. Nu satsar Socialstyrelsen på att bryta ofrivillig ensamhet hos äldre och PRO har idéer om vad som kan göras.
Var tionde person över 75 år upplever att ensamheten påverkar dem negativt. Nu satsar Socialstyrelsen på att bryta ofrivillig ensamhet hos äldre och PRO har idéer om vad som kan göras.
Därför har Socialstyrelsen tagit fram en vägledning som riktar sig till chefer, verksamhetsutvecklare och personal som möter äldre personer inom primärvården och äldreomsorgen. Vägledningen fokuserar på hur problemet kan upptäckas och hur man kan arbeta för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.
Det här förebyggande arbetet är viktigt eftersom känslan av ofrivillig ensamhet påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt.
Allmänt gäller att den ofrivilliga ensamheten är störst bland unga, unga vuxna och bland personer som är över 75 år. Socialstyrelsen vill öka kunskapen om ofrivillig ensamhet bland äldre personer och ge stöd till verksamheter som vill arbeta med frågan. Utgångspunkten är att äldre personer ska känna trygghet, få stöd och hjälp utifrån sina behov och ges möjlighet till ett självständigt liv och en meningsfull tillvaro.
Det finns begränsad kunskap om vilka insatser och åtgärder som hjälper mot ofrivillig ensamhet. Men en framgångsfaktor som lyfts fram i forskningen är delaktighet: att den äldre som upplever ensamhet deltar i planeringen av de aktiviteter som är tänkta att minska känslan av ensamhet.
– Med samverkan mellan kommun, föreningsliv, pensionärsorganisationer och ideella föreningar kan man skapa förutsättningar för att hitta sociala sammanhang för personer som förlorat relationer och sociala nätverk, säger Eva Lindqvist på Socialstyrelsen.
Johanna Hållén, PRO:s förbundssekreterare kommenterar satsningen:
– Varje dag året runt, i alla kommuner, skapar PRO mötesplatser för landets pensionärer. Ju fler som är engagerade i PRO desto mer verksamhet blir det. Socialstyrelsens vägledning och satsning är bra för att uppmärksamma på ofrivillig ensamhet. Det är viktigt att kommuner samarbetar med pensionärsorganisationer då kan verksamheten breddas och omfatta fler.
Hon berättar att PRO tidigare diskuterat möjligheten att samarbeta med hemtjänsten.
– Hemtjänsten träffar många ofrivilligt ensamma och skulle då kunna ha med sig information om aktiviteter från den lokala PRO-föreningen. Och bli som en brygga mellan den enskilde och PRO, säger Johanna Hållén.
Läs mer här: Socialstyrelsen: Så kan äldres ensamhet brytas