Guide

Så smart är din mobil

Har du en smart mobiltelefon? Grattis! Då vet du kanske redan att det finns massor du kan göra i din mobil förutom att bara ringa samtal. Här är 14 tips!

Publicerad 12 april apr 2023
Teckning: Robert Nyberg

Att kalla den för telefon är något missvisande, för du kan göra så mycket mer med en smart telefon. Du kan läsa böcker och ha koll på nyheterna, lyssna på ljudböcker eller musik, surfa i webbläsaren, se på filmer och youtube, spela spel, mejla, räkna dina steg med den inbyggda stegmätaren, gå in och kommentera på dina sociala medier, hålla ordning på din kalender, föra anteckningar, fotografera och filma, använda telefonen som GPS, sköta bankärenden, swisha eller betala med kort, ladda ner biljetter om du ska resa, gå på konsert, teater eller bio, eller använda den som fjärrkontroll … listan kan göras ännu längre.
Vad du vill göra på din telefon styrs bland annat av vilka appar du har laddat ner. Själva ordet är en förkortning av ”applikation”, och är egentligen ett program som laddas ner i telefonen via Appstore för Iphone eller Google playstore för Android-telefoner. ”Det finns en app för det” är en sägning numera. Vissa går det inte att klara sig utan, andra förpasssas blixtsnabbt in i glömskan. ●

Teckning: Robert Nyberg

Här är 14 tips på vad din telefon kan göra:

1. Så laddar du ner en app
På din smartphone ligger redan apparna App store/Google play på skärmen. Tryck på den. Då får du upp en menyrad med förslag på populära appar inom olika områden. Vill du söka upp en app? Skriv in namnet på appen du söker i förstoringsglaset. Sedan kan du trycka på appen och ladda ner den. Många appar är gratis.

+
-