Så smart är din mobil
Har du en smart mobiltelefon? Grattis! Då vet du kanske redan att det finns massor du kan göra i din mobil förutom att bara ringa samtal. Här är 14 tips!
Har du en smart mobiltelefon? Grattis! Då vet du kanske redan att det finns massor du kan göra i din mobil förutom att bara ringa samtal. Här är 14 tips!
Att kalla den för telefon är något missvisande, för du kan göra så mycket mer med en smart telefon. Du kan läsa böcker och ha koll på nyheterna, lyssna på ljudböcker eller musik, surfa i webbläsaren, se på filmer och youtube, spela spel, mejla, räkna dina steg med den inbyggda stegmätaren, gå in och kommentera på dina sociala medier, hålla ordning på din kalender, föra anteckningar, fotografera och filma, använda telefonen som GPS, sköta bankärenden, swisha eller betala med kort, ladda ner biljetter om du ska resa, gå på konsert, teater eller bio, eller använda den som fjärrkontroll … listan kan göras ännu längre.
Vad du vill göra på din telefon styrs bland annat av vilka appar du har laddat ner. Själva ordet är en förkortning av ”applikation”, och är egentligen ett program som laddas ner i telefonen via Appstore för Iphone eller Google playstore för Android-telefoner. ”Det finns en app för det” är en sägning numera. Vissa går det inte att klara sig utan, andra förpasssas blixtsnabbt in i glömskan. ●
1. Så laddar du ner en app
På din smartphone ligger redan apparna App store/Google play på skärmen. Tryck på den. Då får du upp en menyrad med förslag på populära appar inom olika områden. Vill du söka upp en app? Skriv in namnet på appen du söker i förstoringsglaset. Sedan kan du trycka på appen och ladda ner den. Många appar är gratis.
2. Flygplansläge
Ligger under Inställningar. Genom att aktivera flygplansläge stänger du av all trådlös kommunikation utan att stänga av själva telefonen. Funkar, som namnet säger, när du flyger men även på andra ställen där du behöver stänga av mobilen.
Flygplansläge hjälper dig också att spara ström. När appar och komponenter är inaktiverade förbrukar de inte energi och du får något bättre batteritid.
3. Internetdelning
Under Inställningar/Anslutningar (Iphone/Android) hittar du Internetdelning. Du kan dela med dig av ditt internet, din surf, på telefonen till någon annans telefon genom att du tillåter den att koppla upp sig på ditt nät. Du kan till exempel också koppla upp din dator eller surfplatta mot din telefons internet via internetdelning. Bra om du inte har wi-fi i stugan till exempel. Men tänk på att det kan kosta pengar.
4. Notiser
Har du tröttnat på blippande ljud från telefonen så fort du får en nyhetsnotis eller ett meddelande? Gå till Inställningar/Aviseringar. Scrolla ner till Notiser, Notisstil/Aviseringar/Pushnotiser: Här hittar du en lista på alla appar som skickar notiser till din smarta telefon. Klicka på appen och markera Tillåt notiser eller avmarkera om du inte vill ha notiser. Vill du ha ljudlösa notiser så avmarkera Ljud i appen.
5. Blockera nummer
Klicka på uppringarens nummer i Telefonappen, Senaste samtal, skrolla ner till Blockera. Tryck på den så blockeras kontakten. Bra att veta om du till exempel blir du uppringd av försäljare eller andra som du inte vill ha samtal ifrån.
6. Dolt nummer
Vill du inte att ditt nummer ska synas när du ringer? Gör så här på Iphone: Gå till Inställningar, Telefon, gå in på Visa mitt nummer och avaktivera så syns inte numret du ringer ifrån. Några fler moment på Android-telefon: Öppna Telefon-appen, klicka på Mer (eller tre prickar), gå till Inställningar, gå till Samtalsinställningar, klicka på Ytterligare inställningar, sedan klickar du på Visa uppringnings-ID (eller liknande) och välj Dölj nummer.
7. Vill du att det ska tuta upptaget i din Iphone?
Om du vill att den som ringer dig får upptagetton när du redan pratar i mobilen behöver du stänga av ”Samtal väntar”-funktionen i din mobil. Klicka på appen för Inställningar. Välj Telefon. Välj Samtal väntar. Avaktivera.
I Android-telefonen klickar du på Telefonknappen, sedan klickar du på Mer. Välj Inställningar. Klicka på Fler inställningar/Kompletterande tjänster. Avaktivera Samtal väntar.
8. Hantera lagringsutrymme
Om du börjar få för lite lagringsutrymme i din telefon så är det dags att ”städa”. Har du appar som du aldrig använder? Kasta. Gå in i mappen Bilder och radera foton som du inte vill spara. Poddavsnitt tar också mycket plats. Radera när du har lyssnat.
9. Skanna dokument
Visste du din telefon också är en skanner? Tryck på appen Anteckningar i Iphone, i Androiden hittar du funktionen i kamera-appen. Rikta kameran mot dokumentet och skanna. Behåll skanningen eller gör om proceduren, om du behöver det. Spara. Sedan kan du mejla det skannade dokumentet vidare.
10. Hälsa
Förutom att du kan ladda ner egna appar som hjälper dig med träning och att äta rätt så har både Iphone och Android-telefoner hälsoappar inlagda
– Hälsa i Iphone och i appen Säkerhet i Android – där du kan lägga in medicinska uppgifter som blodgrupp, allergier eller mediciner, det vill säga ditt medicinska ID. Hur du gör beror på vilken modell du har på din telefon. Du kan också lägga in en s k nödkontakt som telefonen skickar ett meddelande till om det skulle hända dig något.
11. Lagra bilder
Det finns flera sätt att lagra bilder och annan information: antingen på en extern hårddisk eller i en molntjänst. En hårddisk som rymmer 1 terabyte kostar från ca 550 kr på marknaden. Förvaring i molnet är en prenumererad tjänst som du kan komma åt från alla dina enheter.
12. Hej Siri!
Alla smarttelefoner har en röststyrd personlig assistent som du kan prata med – Siri i Apple-telefoner och Googleassistenten i Androiden.
Siri startar du med att trycka på hemknappen eller sidoknappen och säger ”Hej Siri” och sedan ställer du en fråga eller säger vad du vill ha hjälp med. Siri kan till exempel påminna dig om olika saker. Säg ”påminn mig om att spela boule på torsdag kl 14” eller svara på frågor som ”hur många människor bor i Georgien?”.
13. Tala in meddelanden
Tycker du att tangenterna på mobilen är för små när du ska texta? Kolla noga så ser du en mikrofon i meddelanderutan. Tryck på den så kan du tala in ett meddelande istället och skicka i väg det som ett sms.
14. Skicka bilder
Ta en bild med mobilkameran eller hämta en bild som du vill skicka från bildappen. Klicka på bilden. Tryck på symbolen ruta med pil som pekar uppåt eller Dela-symbolen i Android-telefonen. Välj i menyn hur och var du vill skicka den: som meddelande, till dina sociala medier som Facebook eller Instagram eller om du vill mejla den.
Du som har tal-eller hörselsvårigheter kan registrera din mobil för tjänsten SMS 112 och få kontakt med nödnumret 112 via sms. Registrera dig på SOS Alarms hemsida sosalarm.se.
Lär dig mer om din telefon:
■ Gå en kurs i hur du använder din smarttelefon. PRO:s folkhögskola ger kurser liksom flera studieförbund.
■ På nätet och youtube finns gott om instruktioner för smarttelefonanvändare.
■ Mer info: Digitalhjälpen, Post- och telestyrelsen pts.se och internetkunskap.se