MILJÖ

”Så startade vi en klimatcirkel inom PRO”

Nästa höst kan Skarpnäcksborna i Stockholm se fram emot en klimatfestival – tack vare ett medborgarförslag från PRO Skarpnäcks klimatcirkel. Här får du tips och inspiration om hur du kan starta en klimatcirkel i din egen förening.

Publicerad 6 december dec 2023
Amelia Ramírez, Sten-Ivan Bylund, Karin Månsson och Lisbeth Niklasson är några av medlemarna i PRO Skarpnäcks klimatcirkel, som PROpensionären tidigare skrivit om. Foto: Anneli Nygårds

En grå och regntung förmiddag i november åkte PROpensionären till Skarpnäck i södra Stockholm för att träffa några av deltagarna i PRO Skarpnäcks klimatcirkel. Skarpnäcks kulturhus ligger bara några minuters promenad från t-bane-
stationen och där, i foajén, väntade ett glatt gäng: Karin Månsson, Lisbeth Niklasson, Amelia Ramírez och Sten-Ivan Bylund, initiativtagare till klimatcirkeln.
Stämningen är god och det pågår både det ena och det andra i kulturhuset; bakom en stängd dörr är det yoga, barngrupper från förskolan är på väg in i biblioteket och i kafeterian sitter folk och fikar. Vi hittar ett bord där vi slår oss ner och Sten-Ivan börjar berätta hur allting startade:
– Det började egentligen med en polis som aldrig dök upp, säger han roat.
Det var på ett medlemsmöte i januari i år som PRO-föreningen hade bjudit in en polis för att prata om trygghet. Men när det visade sig att han inte kom passade Sten-Ivan på att be ordförande Magnus Brattström om fem minuter, för att höra efter om det fanns något intresse bland medlemmarna att starta en klimatcirkel. Fanns det några på mötet som var intresserade att tala mer ingående om vad som händer med klimatet?
– Det var inte svårare än så, säger Sten-Ivan.

Ett tiotal personer nappade och den 30 januari drog PRO Skarpnäcks första klimatcirkel igång. Det första mötet ägnade de åt att tillsammans komma fram till hur cirkeln skulle läggas upp.
Samtalet handlade av naturliga skäl om oron för framtiden, uppvärmningen, vad som händer med skogen, havet, den biologiska mångfalden och vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer.
– Det fanns naturligtvis också vissa lokala ”stridsämnen” där många har starka åsikter. Vi kom fram till att lägga dem åt sidan och istället börja med att fokusera på det som ligger nära oss själva i vår vardag, säger Sten-Ivan.
Lisbeth Niklasson tillägger:
– Vi ville att det skulle handla om saker som vem som helst kan göra i sin vardag för att leva mera hållbart. Det behöver inte vara så svårt. Gräv där du står, helt enkelt. Vad kan vi göra här och nu för att förbättra klimatet?
Det finns hur mycket som helst att ta tag i; till exempel mängden onödiga förpackningar. Varför verkar det vara så svårt, eller lönar det sig inte alls – att sälja vissa varor i lösvikt? Karin Månsson berättar hur hon, sedan hon blev pensionär och började laga all mat hemma, verkligen har noterat den stora mängden plast som var och en måste hantera, vecka ut och vecka in.

+
-