Se över dina försäkringar – här finns pengar att spara
Är du rätt försäkrad? Eller betalar du för försäkringar som du egentligen inte behöver? PROpensionären reder ut begreppen, och tipsar om PRO:s medlemsförsäkringar.
Är du rätt försäkrad? Eller betalar du för försäkringar som du egentligen inte behöver? PROpensionären reder ut begreppen, och tipsar om PRO:s medlemsförsäkringar.
Det går att dela in försäkringar i olika grupper: Nödvändiga, bra att ha, onödiga – och en enda försäkring som du måste ha: trafikförsäkringen är det lag på att teckna om du äger ett fordon.
Nödvändiga försäkringar är hemförsäkring (i förekommande fall med bostadsrättstillägg eller villaförsäkring), bilförsäkring om du är bilägare, reseförsäkring för resor längre än 45 dagar (kortare än 45 dagar ingår oftast i hemförsäkringen) och försäkring för barn eller djur om du har det.
Bra att ha är till exempel sjuk- och olycksfallsförsäkring och livförsäkring.
Men det finns också onödiga, ofta dyra försäkringar som du inte behöver. Här kan du spara pengar.
När du till exempel köper en mobiltelefon får du ofta en fråga om du vill köpa till en försäkring. Oftast behöver du ingen sådan produktförsäkring, du kan ha tillräckligt skydd i hemförsäkringen eller genom konsumentskyddslagen. Tänk på att en produktförsäkring är dyr. Ofta går erbjudandet ut på att du slipper självrisken, men den hinner du betala flera gånger om under ett år. Du tjänar mer på att teckna en drulleförsäkring i din hemförsäkring för den omfattar alla dina ägodelar, inte bara en pryl.
En annan sak som är bra att veta: Du kan teckna ett kompletterande reseskydd i din hemförsäkring som bland annat innehåller avbeställningsskydd vid till exempel sjukdom. Visst avbeställningsskydd ingår också om du betalar din resa med kort. Kolla med ditt kortföretag vad som gäller.
”Id-skydd, rådgivning och rättsskydd oftast ingår i hemförsäkringen.”
Behöver du skydda din identitet? En relativt ny nisch bland telefonsäljare är att försöka sälja separata id-skyddsförsäkringar, men det är både dyrt och onödigt att teckna en sådan eftersom id-skydd, rådgivning och rättsskydd oftast ingår i hemförsäkringen.
Sedan i våras finns en ny hemsida, konsumenternas.se, där du kan jämföra olika försäkringar. Det är en oberoende sajt och de flesta bolag är med i jämförelserna. Det går att ringa till Konsumenternas på vardagar klockan 9–12 på telefonnummer 0200-22 58 00. De ger inga råd men de kan informera dig om hur villkoren mellan olika bolag skiljer sig och göra det lättare för dig att fatta egna beslut om vilken försäkring som är bäst för dig.
Bli medlem i PRO – anmäl dig här!
Som PRO-medlem kan du ta del av försäkringar som PRO erbjuder. PRO samarbetar med Folksam, försäkringsbolaget som ägs av sina kunder. Medlemsförsäkringarna är skräddarsydda för dig som är pensionär, innehåller mer och har ett lägre pris än om du skulle skaffa dem på egen hand.
Som ny medlem får du automatiskt en olycksfallsförsäkring gratis i tre månader och om du inte tackar nej fortsätter den att gälla tillsvidare. Och så fort du blir medlem i PRO ingår alltid en deltagarförsäkring som gäller vid olycksfall till, från eller under någon aktivitet som PRO anordnar.
Som PRO medlem får du möjlighet att teckna en hemförsäkring hos Folksam med bättre villkor och till ett lägre pris som motsvarar ungefär lika mycket som medlemsavgiften i PRO. Där ingår bland annat ett särskilt skydd som gäller om du lånar ut dina nycklar till exempelvis hemtjänsten. Det ger dig viss en ersättning om något blir stulet.
Från och med 1 januari 2023 kommer även juridisk rådgivning att ingå i hemförsäkringen. Du som är medlem kan då få hjälp av Familjens Jurist med att skriva till exempel testamente, gåvobrev, framtidsfullmakt och hjälp med frågor som rör konsument- och fastighetsrätt.
De försäkringar som omfattas av medlemsförmången är Olycksfall 60+, Sjukdom 60+, Medlemsbarn och hemförsäkringt.
För information om de försäkringar Folksam erbjuder PRO:s medlemmar se: pro.se/medlemsformaner eller kontakta Folksams kundservice på 0771-950 950, vardagar 07.30–21.00, helg 09.00–19.00. ●
Källor: försäkring.se, konsumenternas.se, folksam.se