GUIDE

Missa inte detta om du vill sälja bostaden – 12 bästa tipsen

Ekar det tomt? Känns bostaden alldeles för stor? Skulle du få pengar över varje månad om du flyttade till en annan bostad? Här är några saker att tänka på när du vill sälja.

Publicerad 8 augusti aug 2023
Du vet väl att stajlingen är avdragsgill? Illustration: Christina Alvner

1. När är det bäst att sälja?

Mäklarna ger rådet att inte sälja under storhelger, framför allt kring jul. Då är det få som vill ägna sig åt bostadsaffärer. I övrigt finns det för- och nackdelar med att sälja, oavsett vilken månad du väljer.
Många vill sälja sin bostad på våren när ljuset kommer och trädgården grönskar. Men man ska vara medveten om att med ett större utbud ökar också
konkurrensen om köparna. Och tvärtom: när utbudet är mindre kan du räkna med att spekulanterna är mer motiverade att köpa.

2. Köpa eller sälja först?

Tusen saker att tänka på vid en flytt. Skriv listor och bocka av för bättre koll. Illustration: Christina Alvner

Det korta rådet är: Sälj först. Då vet du hur mycket pengar du har att handla för. En annan fördel är att du kan sälja utan tidspress. Nackdelen är att om du inte hittar en ny bostad innan den nya ägaren ska tillträda kan du behöva hitta en tillfällig bostad.
Köpa först? Ett orosmoment kan vara att du inte vet hur mycket pengar du har att lägga på din nya bostad. Du kan också behöva äga och betala månadsavgift för två bostäder under en period. Du kan också behöva ansöka om ett tillfälligt lån ifall pengarna till kontantinsatsen är låsta i bostaden du ska sälja. Flera vittnar om att det är svårt att få bolån hos banken om man är pensionär. Bankerna bedömer din kreditvärdighet utifrån din inkomst, inte vad du äger.

+
-