Missa inte detta om du vill sälja bostaden – 12 bästa tipsen
Ekar det tomt? Känns bostaden alldeles för stor? Skulle du få pengar över varje månad om du flyttade till en annan bostad? Här är några saker att tänka på när du vill sälja.
Ekar det tomt? Känns bostaden alldeles för stor? Skulle du få pengar över varje månad om du flyttade till en annan bostad? Här är några saker att tänka på när du vill sälja.
Mäklarna ger rådet att inte sälja under storhelger, framför allt kring jul. Då är det få som vill ägna sig åt bostadsaffärer. I övrigt finns det för- och nackdelar med att sälja, oavsett vilken månad du väljer.
Många vill sälja sin bostad på våren när ljuset kommer och trädgården grönskar. Men man ska vara medveten om att med ett större utbud ökar också
konkurrensen om köparna. Och tvärtom: när utbudet är mindre kan du räkna med att spekulanterna är mer motiverade att köpa.
Det korta rådet är: Sälj först. Då vet du hur mycket pengar du har att handla för. En annan fördel är att du kan sälja utan tidspress. Nackdelen är att om du inte hittar en ny bostad innan den nya ägaren ska tillträda kan du behöva hitta en tillfällig bostad.
Köpa först? Ett orosmoment kan vara att du inte vet hur mycket pengar du har att lägga på din nya bostad. Du kan också behöva äga och betala månadsavgift för två bostäder under en period. Du kan också behöva ansöka om ett tillfälligt lån ifall pengarna till kontantinsatsen är låsta i bostaden du ska sälja. Flera vittnar om att det är svårt att få bolån hos banken om man är pensionär. Bankerna bedömer din kreditvärdighet utifrån din inkomst, inte vad du äger.
Kontakta alltid flera mäklare och be dem lämna en offert. Sajterna mäklare.se och hittamäklare.se är gratis jämförelsetjänster som ger offerter från flera mäklare på orten där du bor. Mäklaren gör hembesök och ger dig en kostnadsfri värdering av din bostad. En bra mäklare ska ha goda kunskaper om området där du bor och om just den typen av bostad som du ska sälja.
När du känner dig trygg med att du har hittat rätt mäklare ska ni skriva avtal. Det kallas förmedlingsuppdrag, vanligtvis tre månader, och där avtalas bland annat mäklarens arvode som mäklaren får när du och köparen har skrivit ett bindande köpeavtal. Många mäklare kräver ensamrätt på försäljningen vilket betyder att mäklaren ska ha sin ersättning även om bostadens säljs utan mäklarens hjälp.
Mäklararvodena skiljer sig åt beroende på var du bor. Arvodet är förhandlingsbart, det finns ingen fast taxa att förhålla sig till. Det kan vara ett fast minimiarvode om köpeskillingen inte blir så hög, men sällan lägre än 35 000 kronor. Många mäklare, särskilt i områden där det är vanligt med budgivning, vill dela upp arvodet i en grundprovision och en procentsats på det beloppet som överstiger det begärda priset. På sajten mäklararvode.nu kan du räkna ut arvodet. Många mäklare kräver ensamrätt på försäljningen under avtalstiden vilket betyder att mäklaren får sitt arvode även om bostadens säljs utan mäklarens hjälp. Mäklarkostnaden är avdragsgill.
Om en försäljning inte blir av inom avtalstiden, får mäklaren enbart begära ersättning för de kostnader som det avtalats om. Säljaren kan när som helst dra tillbaka försäljningsuppdraget.
För att visa spekulanterna att din bostad har potentialen att bli deras framtida hem. Tänk på köparna när du stajlar din lägenhet, det ska vara så tomt som möjligt så att de med hjälp av sin fantasi kan möblera ditt hem med sina egna saker. Prata med din mäklare eller kontakta en stylingfirma för mer information om du vill köpa tjänsten.
Tänk ljust och fräscht. Ta bort onödiga möbler och alla personliga saker som fotografier, prydnadssaker och kom-ihåg-lappar på kylskåpet. Plocka undan allt i köket, häng fram rena handdukar och gör samma sak i badrummet: Bort med toaborsten, flaskor och morgonrockar och häng fram nya handdukar.
Lägg ner lite extra på sovrummet – tänk hotell: nya sängkläder och överkast, inga kläder och saker på sängbordet. I vardagsrummet gömmer du fjärrkontroller och tidningar, rensa hallen från ytterkläder och skor. Tänd lamporna och se till att alla fungerar. Köp nya, fräscha växter och blommor. Gör fint på balkong, altan och i eventuell trädgård. Tänd gärna en brasa om du har eldstad. Stajlingkostnader och fotografering är avdragsgilla.
Mäklaren tar hand om allt som gäller visningen, men som säljare ansvarar du för att förbereda bostaden inför visningen. Framhäv fördelarna med just din bostad. Den ska kännas ren och fräsch, vara luftigt inredd och ge ett välskött intryck. Förutom att göra i ordning bostaden på samma sätt som inför fotograferingen (se punkt 8), finns det några till saker att tänka på:
■ Plocka undan alla värdesaker
som pengar och smycken.
■ Städa kylskåpet och gör snyggt
i skafferiet.
■ Släng soporna.
■ Putsa fönstren.
■ Göm smutstvätten.
■ Städa upp efter eventuella
husdjur.
■ Ta bort lösa sladdar.
■ Vädra strax innan visningen
( – eller baka kanelbullar för att
det ska dofta hemtrevligt).
■ Om du vill, bjud på något som
får besökarna att stanna lite längre.
■ Byt ut sånt som är trasigt.
Nu börjar det jobbiga. Vänta inte med att göra allt i sista stund – tänk ju tidigare desto bättre.
Nu ska du anmäla flytten hos Skatteverket och på adressändring.se. Flytta eller säg upp abonnemang för tidning, internet, försäkring, el och telefon. Läs av el och gasmätare både i den bostad du flyttar från och den du flyttar till.
Kontakta en flyttfirma. Du har rätt att utnyttja rutavdraget, det vill säga du får dra av 50 procent av arbetskostnaden. Det är bra att kolla om flyttfirman har ansvarsförsäkring och kollektivavtal. Förutom hjälp med själva transporten av dina saker så kan du också få hjälp med packning och flyttstädning. Vissa erbjuder också magasinering om du behöver förvara dina saker tillfälligt i ett förråd.
Begär offert på vilka tjänster du vill ha utförda. Flyttfirman brukar också hålla med kartonger och förpackningsmaterial.
Ett Gott råd: Börja rensa och packa i god tid. Packa alltid i riktiga flyttkartonger, det underlättar inte bara packningen utan även flytten. Packa smart – blanda tunga saker med lättare saker, t ex halva lådan med böcker, andra halvan med kläder).
Skänk det du inte vill spara till välgörenhet. Myrorna har en ”hämta hemma”-service i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Borås, Norrköping, Linköping och Sundsvall. Se hemsidan myrorna.se. Det finns också flera sidor på Facebook där du kan skänka bort prylar.
Flyttstäda – eller boka flyttstädning. Om du köper tjänsten är den avdragsgill.
Skriv ner sådan information om din bostad som den nya köparen kan vara intresserad av. Gå också igenom med köparen vad som ska lämnas kvar och vad som ska tas med vid flytten. Det finns regler i lagen om vad som är fast och lös egendom. Lämna över nycklarna och alla viktiga handlingar som hör till bostaden till köparen.
Du ska deklarera försäljningen året efter du och köparen skrev på köpekontraktet. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Du kan avtala med mäklaren att hjälpa till med deklarationen.
Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Vinstskatt för privatbostäder är för närvarande 22 procent. När du räknar fram vinstskatt tänk på att du får göra avdrag för vissa kostnader i samband med att du har renoverat eller byggt ut. Läs mer på Skatterverket.se.
Om du säljer en bostad i samband med att du köper en ny kan du under vissa förutsättningar ansöka hos Skatteverket om att skjuta upp betalningen av hela eller delar av vinstskatten. Detta kallas för uppskov.
Källor: Hemkunskapen.se, hemverket.se,
mäklare.se, hittamäklare.se, mäklararvode.nu
Det beror helt och hållet på dina personliga omständigheter.
Det är alltid klokt att konsultera en skatteexpert angående skatterna och en ekonomisk rådgivare, eller din bank, som kan hjälpa dig att göra en mer exakt bedömning utifrån din specifika situation.
■ Förstahandskontraktet ska stå på dig.
■ Ansök om byte hos din hyresvärd.
■ Du behöver ha tillåtelse från värden för att få byta eller överlåta lägenheten.
■ För att få byta lägenhet krävs beaktansvärda skäl, t ex ändrade familjeförhållanden, väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, studier eller arbete på annan ort. Om du har bott kortare tid än ett år på adressen krävs synnerliga skäl för att få byta. Det kan vara dödsfall i familjen, att du har mycket stort behov av att omgående få en mindre lägenhet eller flytt till annan ort. Eller att din ekonomi har ändrats så pass mycket du inte har råd att betala hyran.
■ Byten får bara ske mellan hyresrätter.
■ Det är olagligt att ta betalt för lägenhetsbyte. Då kan du förverka din hyresrätt.
■ Om du blir nekad lägenhetsbyte av din hyresvärd kan du ansöka om att låta hyresnämnden pröva ärendet.
■ Som medlem i Hyresgästföreningen kan du bl a få juridisk rådgivning.
Källa: Hyresgästföreningen