Smakrik färd i Fjärdhundraland
Häng med på en förlängd helgutflykt med elcykel in i Fjärdhundraland – ett nätverk fyllt av lokala matproducenter, kaféer, gårdsbutiker och boenden. Allt i ett rikt natur- och kulturlandskap i Uppland.
Häng med på en förlängd helgutflykt med elcykel in i Fjärdhundraland – ett nätverk fyllt av lokala matproducenter, kaféer, gårdsbutiker och boenden. Allt i ett rikt natur- och kulturlandskap i Uppland.
Turen börjar i Sigtuna. Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet med den ursprungliga stadsplanen i stort sett oförändrad. Här är det läge att besöka Sveriges äldsta tegelkyrka och strosa längs den tusen år gamla gågatan.
Den idylliska Mälarstaden är dessutom världens runstenstätaste plats, vilket guiden från Sigtuna museum mer än gärna berättar om. En lördag som denna är det definitivt läge att njuta av en klassisk afternoon tea redan vid lunchtid på Sigtuna Stadshotell, med vid terrass ut mot Sigtunafjärdens glimrande vatten.
Den en gång så slitna och trötta byggnaden från 1909 har fått en rejäl ansiktslyftning sedan många år och bjuder nu på skandinavisk ljus design, med smak av både 30-tal och nutid.
Tant Bruns kaffestuga, ett av landets äldsta kaféer, är ett annat måste. En fikaklassiker med kaffe ur kopparpanna ute på den lummiga innergården.
Cykelturen vidare in i Fjärdhundraland går sedan via Erikssund och Häggeby till Skoklosters slott från 1600-talet – ett av världens bäst bevarade barockpalats. Här manifesterade fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel sin makt och framgång under svensk stormaktstid. Perfekt stopp för att kolla utställningarna och slottsparken. Ett hastigt dopp i Mälaren passar också bra.
Och visst känns det skönt med god elförstärkning i motvinden där vi timmen senare trampar de dryga två milen västerut till nattlogin på Ekolsunds slott. Ännu ett ståtligt palats med rik historia.
Där har en lång rad kungligheter bott och vistats. Den mest namnkunnige av dem är Gustav III. Som kronprins levde han lustfyllt lantliv på slottet med jakt, fester och tornerspel.
Slottsparken är värd en egen historia, med 13 planterade alléer, där en del av träden har hängt med ända sedan 1600-talet. Det finns också ett häftigt arboretum, med arter av träd och buskar från hela världen.
På Ekolsund går det att övernatta i både slottsannex och i det anrika värdshuset nere vid gamla Stockholmsvägen. En 1700-talsbyggnad med patina och atmosfär.
Denna kväll är det champagneprovning i slottssalen, med efterföljande middag på värdshuset. Bodil Lundkvist och Jonas Ekvall är två av gästerna, som valt att cykla hit från Vallentuna.
– Vi gillar små helgäventyr med cykel, för att upptäcka både naturen och all kultur som finns i Uppland och Mälardalen, säger Bodil med ett leende.
Och Ekolsunds fascinerande historia är ju även det en anledning att bo över, menar Jonas och berättar vidare om planen att fortsätta trampturen via Noors och Rosersbergs slott.
Nästa morgon är det dags att med liv och lust upptäcka Fjärdhundraland. För med kartan som guide är det bara att pricka av gårdarna och butikerna längs stråken.
Vi börjar med en morgonfika på Sussis gårdsbageri i Bälsunda, en mil norr om Ekolsund. Här gräddar Sussie Lindqvist bröd i ett magasin på den egna lantgården.
– Jag har hållit på sedan drygt tio år, och det är självklart surdeg som gäller, säger Sussi med ett skratt, samtidigt som hon lägger upp bröd som precis gräddats färdigt i stenugnen.
Men det är inte bara matbröd som finns att köpa, utan även en hel del smaskigheter i form av bullar, bakelser och sju sorters kakor.
Hallonparken ligger nära, med självplock av jordgubbar, hallon och björnbär. Maria Abrahamsson, som driver trädgården, är själv på plats vid hallonbuskarna för att både plocka och hjälpa kunderna rätt bland bärbuskarna.
– Ja, det är högt tryck så här i juli, där det ibland kan komma flera hundra besökare inom loppet av en timme.
Vi passerar sedan Tuna och den idylliska handelsträdgården som även lockar med sommarkafé i gamla handelsboden.
Efter ytterligare en halvtimmes trampande längs den slingrande asfaltsvägen skymtar skylten till Skogsbackens Ost, där Marih och Ramon Jonsson tillverkar smakrika delikatesser med poetiska namn som Skogsbackens blå, Don Ramon och Lårstavikens pärla.
Idag är det avsmakning ute på gårdsplanen, där vi får prova cheddar, kittost och blåmögelvarianter.
– Vi är särskilt stolta över våra hårdostar på lagring, säger Ramon och visar oss in i ostkällaren, med de runda skönheterna på rad.
Mjölken hämtar de från Folsberga mjölkgård utanför Enköping, som varit ekologisk sedan 60-talet.
Dagen går fort med alla goda besök längs vägen, och det är sen eftermiddag när vi närmar oss Friibergh herrgård, en rofylld plats vid Mälarviken Gorran.
Den vita byggnaden med anor från 1600-talet hade sin storhetsperiod under 1700-och 1800-talet, med flera olika ägare. Alla hade naturligtvis sin smak och sina idéer – något som tydligt kan avläsas i husens och rummens charmiga inredning och byggstil.
Efter en vilsam stund i sjöbastun med efterföljande dopp är det dags att njuta av en välförtjänt middag med gravad lax, grillad lammfilé och krämig hallonpaj.
Alsta Trädgårdar nästa. En institution några kilometer väster om Örsundsbro, där Margareta och Per Palmén började med växthus och liten handelsträdgård under 70-talet.
Men under 2000-talet har verksamheten övergått till kafé, galleri och inspirationsträdgård. Nuförtiden är även dottern Anna och barnbarnet Tove med i både kök och servering.
– Vi firar faktiskt 50-årsjubileum i år, berättar trädgårdsarkitekten Per, som tillsammans med Margareta utvecklat verksamheten med spännande utställningar, konserter och smakprovningar under sommarhalvåret.
Per tipsar även om Resta Gård, några kilometer längre norrut. En högst levande ekologisk bondgård, med lamm, grisar och kor. Gårdsbutiken har även en charkavdelning där du bland annat kan köpa gårdens egna korvar och grilla på plats.
– Och har du inte fått nog av korv på Resta så är Kristofer Franzéns chark i Rönna by en höjdare, med kött från Linderödsgrisar. Han levererar även till stjärnkrogar runt om i Sverige.
Skuggans Café och Vallgarns Gårdsmejeri i Långtora samt Landsberga Gård är tre andra medlemmar som ligger nära.
– Ja, vår bygd börjar kännas lite som Österlen, sägar Margareta och skrattar. Här händer ju så mycket spännande året om, tack vare vårt fina nätverk.
Vi cyklar vidare, denna gång i medvind, och med solen i ansiktet. Nu har vi idylliska Forsby Kvarn i sikte, för en middag hos Staffan Larson och Ibba Andersson. Här är det långjästa frasiga pizzor som gäller, med skinka och salami från Franzéns.
Sedan är det inte långt till Farmor Elsas Rum & Frukost på Mälby Gård i hjärtat av Fjärdhundra, med boende i gamla drängstugan.
Imorgon fortsätter cykeläventyret med fler gårdsbesök, där tehandeln Pekoe i Österundas gamla bybastu blir ett första stopp. För historien om hur Ylva Fontell och Mats Thorburn skapade en av Sveriges mest populära tebutiker på nätet är en berättelse i sig, som får ta sin goda tid – gärna över en kopp te.
Uppsala är slutmålet, och vi tänker även hinna med ett besök på medeltida Wiks slott längs vägen. För med elcykel är sju mil en behagligt lagom dagsetapp, och slottet har ju även ett kafé som lockar. ●
1. Sigtuna
2. Erikssund
3. Skoklosters slott
4. Ekolsunds Slott AB
5. Sussis Gårdsbageri
6. Hallonparken
7. Skogsbackens Ost AB
8. Friiberghs Herrgård
9. Alsta trädgårdar
10. Örsundsbro
11. Resta gård
12. Forsby Kvarn Kafé
13. Farmor Elsas Kafe
14. Pekoe ekologiskt te
15. Skuggans café
16. Wiks slott
17. Uppsala
18. Landsberga Gård
19. Franzéns Charkuterier
Fjärdhundraland bildades för drygt tio år sedan, Föreningen och nätverket har mer än hundra medlemmar, i form av gårdsbutiker, boenden, kaféer och restauranger i regionen mellan Enköping, Uppsala, Västerås, Sala och Bålsta. En långsiktig satsning som belönades med Stora Turismpriset 2019. Dessutom tipsar hemsidan och den egna tidningen om en hel del natur- och kulturupplevelser i området.
www.fjardhundraland.se
Cykla längs leder
Varför inte cykla Fjärdhundralandsleden mellan Fjärdhundra och Örsundsbro, längs idylliska vägar med sparsam biltrafik och med läge för en hel del goda stopp i form av bad, fika, trädgårdar och små butiker i lantlig miljö. Självklart går det att göra flera fina avstickare. Eller så skapar du din egen rutt för att kunna besöka det just du vill se, smaka och uppleva. Här passerar även cykelstråken Mälardalsleden och Sverigeleden.
Den vetgirige kan även ladda ner appen Storyspot och få ljudguidning till intressanta platser längs färden genom Fjärdhundraland. Mer info om leder, kartor och guidning på föreningens hemsida.
Missa inte!
Enköping är trädgårdsstaden som i många år haft ”Sveriges närmaste stad” som slogan. Och visst är det kanske så, med närheten till Uppsala, Västerås, Strängnäs och Sala.
Fabian Flinks Brödbod och franska Bistro Bombance är i alla fall två goda anledningar att göra ett längre uppehåll. Likaså för att strosa genom de 20 parkerna och vandra ner till hamnen vid Enköpingsån, som mynnar ut i Mälaren.
Passa även på att besöka de medeltida kyrkorna i Härnevi, Österunda och Härkeberga, där kyrkomålaren Albertus Pictor gjort sällsamma avtryck.
www.upplevenkoping.se