Snart får PRO:s medlemmar mer hjälp i konsumentfrågor
Faktum är att misslyckade köp av varor och tjänster kostar svenska konsumenter ofattbara 50 miljarder kronor årligen, enligt Konsumentverket. Därför startar ett nytt PRO-projekt i konsumenträtt.
Faktum är att misslyckade köp av varor och tjänster kostar svenska konsumenter ofattbara 50 miljarder kronor årligen, enligt Konsumentverket. Därför startar ett nytt PRO-projekt i konsumenträtt.
Sedan några år har PRO:s medlemmar kunnat få hjälp i konsumentfrågor och i höst startar Sveriges Konsumenter, tillsammans med PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna, Reumatikerförbundet och Funktionsrätt Sverige, ett nytt projekt i Konsumenträtt. Tanken är att fortsätta erbjuda personlig konsumentvägledning till PRO:s medlemmar, men också att jobba ännu mer för att konsumentstödet ska bli bättre runt om i landet. Dels genom lokala samarbeten, men också genom att påverka och informera politiker. Dessutom kommer alla PRO-föreningar och distrikt kunna ta del av föreläsningar från projektets experter. Projektet pågår i tre år och finansieras av Allmänna arvsfonden.
Upprinnelsen till projektet är att tillgången till konsumentvägledning minskat drastiskt runt om i landet, säger Ola Nilsson, PRO:s sakkunnnige i konsumentfrågor.
– Fram till 2015 hade nästan alla kommuner i Sverige konsumentvägledning, men samma år instiftades en nationell och statlig konsumentvägledning som fick namnet Hallå konsument! Det skulle bli ett komplement till den kommunala. Men istället för att fokusera mer på svaga grupper och förbyggande arbete ute i kommunerna monterades vägledningen ned mer och mer. Den kommunala konsumentvägledningen är inte obligatorisk som till exempel budget- och skuldrådgivning.
Så vilka är det som kontaktar rådgivningen? Bland PRO:arna är det övervägande kvinnor, berättar Christine Fransholm, konsumentvägledare på projektet Konsumenträtt.
– I september var det 33 PRO:are som hörde av sig till oss, vilket är nästan tre gånger fler än tidigare under året.
Vad handlar samtalen om?
– I topp i september låg samtal om bank och finans. Man har kanske blivit lurad på pengar men fått nej till ersättning från banken och då vill man ha hjälp att driva sitt ärende vidare, säger Christine Fransholm.
Här är äldre mer utsatta, säger hon och menar att man sällan hör talas om 40-åringar som blir uppringda av den här sortens bedragare.
På andra plats låg samtal som rör hantverkstjänster, installation av solceller, omläggning av tak eller ommålning och därefter kommer telecom och abonnemang, köp av begagnad bil, köp av kläder på nätet och energi – som elavtal man inte är nöjd med eller reklamationer av exempelvis luftvärmepumpar som inte fungerar.
Fulsälj eller ”bedrägeri light” innebär att försäljaren använder sig av vilseledande affärsmetoder för att lura kunden att teckna ett avtal. Handlar ofta om olika sorters abonnemang, gratisvaror och provpaket.
Bedrägeribrott innebär att någon vilseleder någon annan att göra något, eller att avstå från att göra något, och detta leder till vinning för gärningsmannen och ekonomisk skada för den som blir lurad.
Idag erbjuder 168 av landets 290 kommuner konsumentvägledning till sina invånare enligt Konsumentverket, och trenden är nedåtgående. PRO vill att medlemmarna ska bli kunniga och medvetna konsumenter för att kunna påverka.
PRO:s krav i handlingsprogrammet är att den kommunala konsumentvägledningen ska utvecklas och vara obligatorisk.
– Många äldre behöver det personliga mötet som bara kan erbjudas lokalt, säger Ola Nilsson. Det är krångligare att vara konsument idag. Inte minst i den digitala världen. Då behövs stödet ännu mer.
Ola Nilsson efterlyser också en lagstiftning som står på konsumenternas sida:
– Många äldre utsätts för ”fulsälj” och andra bedrägerier och det har visat sig vara svårt att få rätt mot företag eller banker. Konsumentvägledningen kan vara ett viktigt stöd i detta. ●
Om du på internet söker på ”omdöme om” – och namnet på företaget du tänkt handla av, så kan du få andra kunders betyg på och kommentarer om företaget via t ex Trustpilot, Reco.se m m.
PRO:s konsumentvägledare Maria Wiezell och Christine Fransholm ger stöd och hjälp via e-post, brev eller telefon.
E-post: radgivning@konsumentcentrum.se
Telefon: 08-674 43 74
Telefontider: onsdagar kl. 09.00-11.00. fredagar kl. 09.00-11.00 samt kl. 13.00-15.00.
Adress: Kabyssgatan 4D, 120 30 Stockholm.
www.sverigeskonsumenter.se