Sticka vantarna Turkisk bris
Njut av livet, det är alldeles för kort för att stressa bort. Det skriver Lotta Lundin i inledningen till sin senaste bok Sticka fler vantar. Hemstickade plagg är dessutom utsedda till Årets julklapp 2022.
Njut av livet, det är alldeles för kort för att stressa bort. Det skriver Lotta Lundin i inledningen till sin senaste bok Sticka fler vantar. Hemstickade plagg är dessutom utsedda till Årets julklapp 2022.
Hon går också under namnet Knitting Lotta och har över 50 000 följare på Instagram.
Lottas följare vet att stickningen blev hennes räddning under utbrändheten. I den nya boken frågar hon sig hur man motar prestationsdjävulen i grind. ”Den frågan är jag inte ensam om att ställa. Vi är många trötta själar som hittat njutning i att sticka och kanske är det för att vi faktiskt presterar som det är den bästa terapin.”
Läsarna får förslag på vantar med minst sagt varierande motiv som fransk bulldogg, ananas, Greta Garbo och Turkisk bris. Inspirationen hämtar Lotta bland annat från sina två världar, kolonistugan i Stockholmstrakten och huset i Turkiet där hon tillbringar vintrarna.
”Det är lätt att förtrollas av det osmanska rikets mönster och smaker”, skriver Lotta och bjuder här nedan på ett mönster med turkiska tulpaner.
MASKTÄTHET:
40 maskor = 10 cm. STICKOR: 1,75–2,75 mm beroende på stickfasthet.
Garnet: 175-210 meter, 50 gram
Lägg upp 68 maskor på dubbla stickor och fördela dem över 4 strumpstickor = 17 maskor/sticka. För samman uppläggningsvarvet till en ring för att sticka runt, se till så att det inte vrider sig.
✿ Varv 1: Sticka räta maskor i bakre maskbågen.
✿ Varv 2–8: Sticka räta maskor.
✿ Varv 9: 1 omslag, 2 räta tillsammans, upprepa varvet ut (det bildar ett hålvarv).
✿ Sticka ytterligare 8–15 varv, beroende på hur långt du vill ha det.
✿ Nu kan du påbörja mönstret. Fördela maskorna över stickorna så här: stickan
där tummen ska vara: 8 maskor, de tre andra stickorna har 20 maskor var. Följ mönstret och lägg ut efter anvisning. När du lagt ut klart kommer du ha 20
maskor på varje sticka och de rosa fälten är borta. Du har nu 80 maskor.
✿ När du kommer till tummen (det rosa strecket), sätt 15 maskor på en bit med dubbelt garn i avvikande färg (den dubbla tråden gör att det blir lättare att senare sätta tillbaka dem på stickorna).
✿ Lägg upp 15 nya maskor bakom tummen och fortsätt sticka enligt huvuddiagrammet.
✿ Gör hoptagningarna i toppen av vanten så här: På vänster sida, minska genom att sticka 2 maskor tillsammans. På höger sida, minska genom att lyfta 1 maska, sticka 1 rät maska och dra den lyfta maskan över den stickade.
✿ Klipp av garnet och dra tråden genom de återstående maskorna och fäst ordentligt.
✿ Spetskant: Vänd vanten in och ut, vik in kanten och fäst den.
Här listar Lotta sorter som passar bra till hennes vantar:
✿ Drops Alpaca ✿ Drops Flora
✿ Drops Nord
✿ Arwetta Classic ✿ Viking Nordlys
✿ Viking Babyull ✿ Rauma finull ✿ Adlibris Socki fine
✿ Adlibris Alpaca superfine
Se också: ”Knitting Lottas” vantar: Utförlig beskrivning
När PROpensionären efterlyste PRO-föreningar med en stickgrupp blev gensvaret stort, och det finns säkert ännu fler stickgrupper i landet. Kolla med din egen förening, eller om du själv vill starta en stickgrupp.
Här är några PRO-föreningar som har en stickgrupp, varav många i Ångermanland där det verkar stickas för fullt, och som välkomnar fler medlemmar:
l PRO Ramsele-Edsele, i Ångermanland, har sedan flera år en grupp,”handarbetsträffen”, på 13-15 kvinnor. Men man måste inte handarbeta, det går lika bra att komma ändå. Det viktigaste är samvaron. De lär sig den gamla sticktekniken tvåändssticknning och även olika sätt att sticka hälar.
l Bollsta PRO, också hemmahörande i Ångermanland, har nyligen startat en grupp som träffas och stickar en gång i veckan, i Stenskolan i Bollstabruk.
l PRO Björkå, i Ångermanland förstås, har en grupp som träffas en gång i veckan och både stickar, virkar och broderar. Gruppen har funnits i ca 20 år. Många alster skänks till en hembygdsgårds lotteri men en del även till PRO:s auktion och lotteri.
l PRO Borås-Västra, i Södra Älvsborg, har en grupp som träffas varannan måndag, där de flesta stickar och någon broderar. Gruppen på 13 personer har funnits i 1,5 år.
l PRO Västland, i Uppland, träffas varje torsdag i PRO-lokalen i Karlholm. Gruppen har funnits i cirka 15 år. De skänker till olika grupper som delar ut till behövande både här i landet och utomlands.
l PRO Kinna i Västra Götaland, nära PRO Skene vars stickgrupp som skildras i reportaget, har en liten stickgrupp. En del alster har varit med på Lysande fönster, som är som en stor adventskalender i Rydals Museums fönster.
Att starta en stickgrupp, som PRO Skene gjorde för sju år sedan, kan vara ett bra sätt att råda bot på ofrivillig ensamhet bland medlemmarna i en förening. Att dessutom skänka det man stickar till välgörande ändamål gör det förstås inte saken sämre.
Kerstin Sjöland, som leder stickgruppen i PRO Skene, har några tips till andra PRO-föreningar som vill starta en stickgrupp:
”I botten kan man tänka på att det bör vara en aktivitet för att träffas och umgås. Ingen prestation, alla gör efter sin förmåga. Gruppen ska inte vara för stor, lokalen ska ligga centralt i markplan så att det är lätt att ta sig in och ut. Utan gemenskap blir många ensamma.
Om man vill skänka det som gruppen stickar kan man kontakta till exempel kyrkan, kvinnojouren, insamlingar till behövande m m. Just nu är många i Ukraina i behov av kläder.”
Läs också: De stickar till barncentret i Tanzania
Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Sticka fler vantar. Senast 2/12 vill vi ha ditt svar.
© 2022 Lotta Lundin
Bokförlaget Semic, Sundbyberg
www.semic.se
Foto & formgivning: Lotta Lundin