Studsande PRO-aktivitet prisas
Svenska Tennisförbundet har korat Örnsköldsviks Tennisklubb till Årets Eldsjälsförening. Detta för den aktivitet som klubben startat tillsammans med PRO Örnsköldsvik – ”Tennis på studs”.
Svenska Tennisförbundet har korat Örnsköldsviks Tennisklubb till Årets Eldsjälsförening. Detta för den aktivitet som klubben startat tillsammans med PRO Örnsköldsvik – ”Tennis på studs”.
Tennis på studs – en variant av tennis som spelas på en badmintonyta med mjukare boll, mindre rack, och lägre nät – har vuxit till en succé bland PRO-medlemmar i Örnsköldsvik sedan starten för tre år sedan. Numera samlas ett 30-tal PRO-medlemmar varje tisdagsförmiddag i tennishallen Mattsborgen i Domsjö i Örnsköldsvik för att utöva sporten, där det är tillåtet att bollen studsar två gånger på egen planhalva (se faktaruta).
– Vi fyller snart två tennisbanor, berättar Ulf Edlund, ledamot i PRO Örnsköldsvik, som är en del av PRO-distrikt Ångermanland.
Ulf Edlund, ledamot (t v) och Lage Dahlquist, ordförande PRO Örnsköldsvik. Foto: Privat
Nu har aktiviteten Tennis på studs, som PRO Örnsköldsvik drog igång tillsammans med stadens tennisklubb, dessutom imponerat så på en jury bestående av Riksidrottsförbundet och Folkspel (föreningarnas eget lotteribolag) att de korat Örnsköldsviks tennisklubb till Årets Eldsjäl. Detta pris är instiftat av Folkspel, där svenska folket kan nominera sina eldsjälar i kategorierna Inkludering, Ledare, Hälsa och Årets Idrottsförening. Priset delades ut vid Årets Eldsjäls galakväll på Cirkus i Stockholm den 11 april i år.
Svenska tennisförbundet hade varit ute och filmat de nominerade aktiviteterna i små videosnuttar tidigare i år. När vinnarna sedan korades vid Årets Eldsjäls galakväll, som direktsändes i TV4, blev Ulf Edlund minst sagt förvånad.
– Plötsligt såg jag min sambo dyka upp i ett videoklipp på tv, säger han med ett skratt.
PRO-gruppen Örnsköldsvik, som samlas varje vecka för denna variant av tennisspel, består av både damer och herrar, många av dem utan någon som helst tidigare erfarenhet av att spela tennis. Att träffa folk samtidigt som man rör på sig är det främsta skälet till att många lockas dit, ibland väldigt långt bortifrån.
– Det finns till och med en man som bor ensam flera mil bort, men som tar sig till aktiviteten med taxi, säger Ulf Edlund, och berättar att deltagarna, som alla är PRO-medlemmar, brukar fika efteråt.
Hans Jansson, tränare, Öviks Tennisklubb och Lilian Sjöblom, PRO Örnsköldsvik, med priset från galan Årets Eldsjäl. Foto: Privat
Inspirerat andra
Deras verksamhet har gett ringar på vattnet i flera delar av landet och inspirerat bland annat PRO Härnösand att starta tennis på studs på sitt håll. Att aktiviteten skulle kamma hem pris var dock inget som Ulf Edlund väntade sig.
En sportslig fråga – hur känns det?
– Härligt. Nu blir det tårtfest på tisdag – kanske en tårta med två studsbollar.
Genom projektet Tennis på studs, som Svenska Tennisförbundet drog igång 2021, kan nybörjare som är 65 år och äldre lära sig att spela tennis på ett enkelt och lustfyllt sätt. Syftet är att skapa ett större engagemang bland 65-plussare för sporten och sänka trösklarna för deltagande.
Konceptet började med att testköras i Örnsköldsviks tennisklubb tillsammans med PRO Örnsköldsvik och har även startat i exempelvis Köping och Järfälla.
Projektet Tennis på studs finansieras av Riksidrottsförbundet i syfte att få fler äldre att aktivera sig genom idrott.
Tennis på studs spelas på banor som motsvarar en badmintonplan, vilket innebär att varje tennisbana kan delas in i fyra banor och därmed utnyttjas av 16 spelare samtidigt.
Bollen är gjord av skumgummi och får inte samma fart som en vanlig tennisboll. Det är inte tillåtet att ta bollen på volley (utan studs). Bollen måste studsa en eller två gånger innan det är tillåtet att slå den över på motståndarnas planhalva.
Den som servar måste låta bollen studsa i marken innan den slås över till motståndarna.
Även poängräkningen är annorlunda – och enklare – jämfört med vanlig tennis. Först till elva poäng vinner. Men man måste vinna med minst två bollar för att räkna hem en seger.