Svensk mässing – glimrar igen!
Förr kallades mässing för fattigmansguld. Men svensk mässing är förstklassig – kanske har du något i mässing som är guld värt?
Förr kallades mässing för fattigmansguld. Men svensk mässing är förstklassig – kanske har du något i mässing som är guld värt?
Mässing blänker och glänser nästan lika vackert som den ädla metallen guld. Därför har mässing sedan flera hundra år använts till ljusstakar och lampor. Reflektionen mellan ljuset och mässingen lyser upp ordentligt. Det märks inte minst om du tänder så kallade väggplåtar.
Själva mässingen är en legering mellan koppar och främst zink, hur guldig den är beror på halten av koppar. Den är gulaktig om kopparhalten ligger mellan 49 och 76 procent. Om den är gulröd innehåller den över 87 procent koppar, och börjar då likna koppar till färgen. Är det under 50 procent koppar övergår metallen till att bli vit.
I Sverige startades det första mässingsbruket 1571 i Vattholma i Uppland. Det lades ner efter ett tag och först under 1600-talet grundades fler mässingsbruk i Sverige. Några av de mest kända var Nyköpings mässingsbruk 1606, Skultuna 1607, Nacka 1627 och Gusum 1661.
På den tiden producerade bruken i första hand mässingsplåt, mässingstråd och gjutmässing. En liten del blev prydnadsföremål. Hantverkarna kallades för gelgjutare och det blev ett relativt vanligt jobb under 1700-talet.
Svenska Skultuna är ett av världens äldsta mässingsbruk, det startades av Karl IX. Än idag har man produktion, de senaste åren har bruket till och med fått en riktig revival och man producerar både prydnadsföremål och smycken för fullt. Olika designer och formgivare bjuds in för att skapa föremål. Men även äldre modeller tas upp i bruk igen.
Det är framförallt Skultuna, Gusum, Ystad Metall och Firma Lars Holmström i Arvika som har stått för de flesta mässingsföremål under den senare delen av 1900-talet och fram till idag.
Lars Holmström i Arvika skulle från början bli hovslagare som sina förfäder, men han blev så illa sparkad av en häst att han började en ny bana som konst-
smed och att göra inredningsföremål i mässing. Hans ljuskronor från Swedish Grace-perioden 1920/30-tal är idag mycket värdefulla och går för flera hundra tusen kronor. Men Firma Lars Holmström har även gjort många bruksföremål i mässing, bland annat brickor. Företaget har även tillverkat flera mässingsföremål för Svenskt Tenn.
Formgivaren Pierre Forssell kom med modernismen till Skultuna Messingsbruk. Efter hans död var det tyst om honom. Men för några år sedan vaknade intresset för hans alster igen. Idag går de för höga summor och en del har till och med börjat nytillverkas.
I Gusum i Östergötland hittade man Metallslöjden som har haft en stor produktion av mässingsföremål. Såväl av gamla som mer nutida saker. I Ystad fanns fram till 1969 Ystad Metall som hade flera succéer med ljusstakar, vaser, skålar och skulpturer. Där arbetade formgivare som Ivar Ålenius-Björk, Gunnar Ander, Stig Blomberg och Carl Henrik Borgström.
De senaste åren har mässing blivit allt populärare och priserna har gått upp. Men det går absolut att fynda!
Själv köpte jag 2011 en mässingsstake på en nätauktion, jag hade inte en aning om vad det var för ljusstake. Men jag gillade formen och la därför ett bud på 125 kronor! Det visade sig vara ljusstaken Aniara av Pierre Forssell. Idag brukar den klubbas för mellan 2 000 och 4 000 kronor!