Svidande hyreshöjningar för många pensionärer
Årets hyreshöjningar är nu klara för omkring en fjärdedel av landets hyresgäster. På vissa håll, som i Mölndal, där hyresförhandlingarna strandat, kräver fastighetsägarna över nio procents höjning.
Årets hyreshöjningar är nu klara för omkring en fjärdedel av landets hyresgäster. På vissa håll, som i Mölndal, där hyresförhandlingarna strandat, kräver fastighetsägarna över nio procents höjning.
– Många medlemmar är oroliga. Det finns de som nu överväger att flytta på grund av hyreshöjningar, säger Pia Lagnevall, ordförande i PRO Mölndal, till PROpensionären.
Utöver stigande matpriser måste många pensionärer nu tampas med saftiga hyreshöjningar, som i år landar på de högsta på tre decennier. För nästan en fjärdedel av landets hyresgäster är årets hyreshöjningar klara, och innebär en höjning på i genomsnitt 5 procent för de omkring 322 000 lägenheter som berörs.
På vissa håll, som i Mölndal, där hyresförhandlingarna strandat, nöjer sig fastighetsägarna, kommunala Mölndalsbostäder, inte med mindre än en höjning på 9,96 procent. Något som riskerar att slå särskilt hårt mot pensionärer med redan ansträngd ekonomi, enligt Pia Lagnevall, ordförande i PRO Mölndal, och själv en av de hyresgäster som oroas över skenande hyror.
– De höga hyrorna slår särskilt hårt mot ensamstående. Själv skulle jag inte klara hyran utan min make, säger hon till PROpensionären, och nämner att hon vet medlemmar som nu tvingas dra ned på matkostnader och som måste överväga att flytta till följd av kommande hyreshöjningar.
För Pia Lagnevall har det inte gått så långt att hon drar in på maten. Däremot måste hon avstå sådant som ändå känns viktigt, som exempelvis gymkort. Just hon har inte rätt att få bostadstillägg, säger hon, eftersom hon har en make som ännu arbetar. Men kriterierna för att få del av bostadstillägg borde vidgas till att omfatta även de som har en make eller maka som ännu är verksam i arbetslivet, tycker hon.
– Även om min make jobbar så handlar det om en gemensam inkomst som jag inte har så stor del av, säger Pia Lagnevall.
Enligt Joel Stade, sakkunnig i pensionärers ekonomi, PRO, är det dock alltför många pensionärer som faktiskt har rätt till bostadstillägg, men som inte drar nytta av det. Det rör sig enligt beräkningar om runt 100 000 pensionärer som skulle få bostadstillägg om de väl ansökte om det, något man måste göra för att få tillägget, det utgår inte automatiskt, berättar han för PROpensionären. Personer som har bostadstillägg och som drabbas av hyreshöjningar ska också informera Pensionsmyndigheten om den nya hyran, påpekar Joel Stade.
– Annars riskerar man att gå miste om ett högre belopp i bostadstillägg, säger han.
Samtidigt driver PRO frågan om att bostadstillägget för pensionärer ska höjas. Tillägget bör enligt PRO utgå med 100 procent av bostadskostnaden upp till 8000 kronor per månad till ensamstående och maximalt 4000 kronor till den som delar hushåll med en annan person. För att underlätta för dem som har höga boendekostnader bör hela boendekostnaden ersättas upp till taket, anser PRO. Idag är bostadstillägget inte indexerat, det vill säga det räknas inte upp med prisutvecklingen.
– Det innebär att bostadstillägget försämras varje år. Det är orimligt. Nu när inflationen är hög, blir det extra påtagligt, säger Joel Stade.
I juni 2023 genomförde Novus på uppdrag av PRO och Arena Opinion en enkätundersökning hos PRO:s medlemmar. Enkäten skickades ut via e-post och besvarades av 15 157 personer, varav 8947 kvinnor och 6210 män.
I enkäten uppger 24 procent att de bor i hyresrätt.
Så stort är bostadstillägget: Pensionsmyndigheten beräknar hur stort bostadstillägget blir.
För en ensamstående blir det 100 procent av din bostadskostnad upp till 3 000 kronor, 90 procent av din bostadskostnad därutöver upp till 5 000 kronor, och 70 procent av din bostadskostnad upp till 7 000 kronor.
Därutöver blir bostadstillägget 50 procent av din boendekostnad upp till 7 500 kronor, plus ett tillägg på 840 kronor.
För personer som är gift, sambo eller registrerad partner gäller hälften av beloppen.
Bostadstillägg finns till för dig med låg pension och höga boendekostnader.
Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du hyr eller äger din bostad.
Vanliga skäl till att inte få bostadstillägg är:
Att man både har bostad och fritidshus.
Att man bor tillsammans med någon.
Att man har över 19000 kronor i inkomst efter skatt.
Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut tillsammans med din pension.
Källor: Pensionsmyndigheten, PRO, Novus och Arena Opinion
Läs också: Expertsvar: Har jag rätt till bostadstillägg trots mina fonder?