Tänk på detta om du köper luftrenare
Är du allergisk? Det är du inte ensam om. Med en luftrenare får du bättre inomhusluft hemma – och kan få bättre sömn på köpet. PROpensionären tipsar om åtta luftrenare i olika prisklasser.
Är du allergisk? Det är du inte ensam om. Med en luftrenare får du bättre inomhusluft hemma – och kan få bättre sömn på köpet. PROpensionären tipsar om åtta luftrenare i olika prisklasser.
Nu när pollensäsongen pågår för fullt har du kanske funderat på att skaffa en luftrenare. Då är det några saker som är bra att tänka på:
■ Ljudnivån. Luftrenaren ska förstås rena luften effektivt men den ska heller inte låta för mycket, särskilt om den ska stå på i sovrummet under natten – och det bör den göra om du är allergisk mot pollen. Astma- och allergiförbundet rekommenderar att ljudnivån inte överstiger 30 decibel. Om luftrenaren låter mer än så på natten är risken stor att den stör så mycket att du hellre stänger av den när du ska sova.
■ Kapacitet. Har du ett sovrum på 15 kvadratmeter köp en för 15 kvadratmeter – inte mindre. Köp hellre en som klarar mer.
■ Design: Välj en modell som matchar din inredningsstil.
… människor är allergiska mot något. Allergi är den största kroniska sjukdomen i Sverige. Dessutom lider 800 000 människor av astma och 400 000-700 000 har kol. Källa: Socialstyrelsen
■ 24/7. Låt luftrenaren stå på dygnet runt. Den ska stå fritt, det vill säga långt in i rummet. Då kan den sprida den renade luften bäst.
■ Nej till ozon/jonisering. Astma- och allergiförbundet avråder privatpersoner att använda luftrenare som renar med ozon. Det är en gas som kan irritera luftvägarna och kan innebära risker, enligt forskare på RISE Research Institutes of Sweden AB. Förbundet avråder också från luftrenare som renar luften med hjälp av jonisering.
■ Rent filter. Byt filter enligt anvisningarna för att luftrenaren ska fungera som den ska.
■ Köksfläkt. Glöm inte bort att satsa på en bra köksfläkt. Den är absolut bäst på att ta bort matos inomhus.
■ Kravmärkt. Om du väljer en luftrenare märkt med Asthma Allergy Nordic vet du att den uppfyller kraven som de svenska, danska och norska allergiförbunden ställer.
Astma- och allergiförbundets hemsida astmaoallergiforbundet.se rekommenderar luftrenarna från Blueair, Coway, Electrolux, Dustie, Mill, Philips och Camfil. ●
… människor i världen dör på grund av luftföroreningar varje år, enligt WHO. Det är fler än de som dör av undernäring, fetma och droger. I Sverige orsakar luftföroreningar att 7 000 personer dör i förtid.
(Råd & Rön)
Hepa-filter: HEPA, eller ”high efficiency particulate arresting [filter]”, är ett högeffektivt partikelfilter för luft. Tar bort nästan 100 procent av luftpartiklarna. HEPA 13 får släppa ut max 50 partiklar per liter luft, EPA 12 max 500 partiklar per liter luft.
kolfilter: Tar bort gaser och lukter.
gasfilter: Tar bort olika sorters gaser i luften.
Ju oftare en maskin används, desto oftare bör det inbyggda filtret bytas eller rengöras för att ge önskvärd effekt.
Medan en luftrenare rengör luften från föroreningar och virus så ökar en luftfuktare luftfuktigheten i rummet. Idealet är mellan 40 och 60 procents luftfuktighet. Den kan bidra till att minska snarkningar och hosta. Fuktigare luft är behagligare att andas in och kan göra att man sover bättre om nätterna.
Om luftfuktigheten däremot skulle vara för hög, är det istället en avfuktare du behöver. I hög luftfuktighet frodas bakterier och mögel, vilket skadar både hemmet och de som bor där.
Viktigt! Byt vattnet ofta i luftfuktaren och se till att alla filter är rena. Annars kan bakterier och mögel börja växa i själva luftfuktaren och ge besvär i luftvägarna även hos friska personer.
Fuktig luft är behagligare att andas in, den förhindrar slemhinnorna från att torka ut, kan minska snarkningar och hosta och hjälpa dig att sova bättre.