Välgorenhet

Testamentera till välgörenhet – så går det till

Vill du ge bort en del av din kvarlåtenskap till någon organisation vars arbete ligger dig varmt om hjärtat? Då ska du skriva ett testamente. Det är det bästa sättet att få det som du vill.

Publicerad 11 februari feb 2022
Det är bra att ha en plan för sina tillgångar. Illustration: Robert Nyberg.

Under pandemin har välgörenhetsorganisationerna märkt av ett ökat intresse för att testamentera gåvor. Det kan bero på många saker, som att organisationerna har blivit bättre på att marknadsföra möjligheten att ge en gåva via testamente. Men det kan också bero på att världens problem hela tiden kommer närmare oss via medierna – och i våra telefoner – och det kan göra viljan att dela med sig till de som har det svårt större.

I höstas ringde Dagens Nyheter runt till några av de större aktörerna och de visar på samma trend. Cancerfonden har till exempel noterat tre gånger så många besökare på sin hemsida som vill veta hur man gör för att testamentera till organisationen. För om du vill dela med dig av din kvarlåtenskap till välgörenhet eller forskning så gör du det enklast genom att skriva ett testamente. Då kan du vara säker på att du får du som du vill ha det.

+
-