Testamentera till välgörenhet – så går det till
Vill du ge bort en del av din kvarlåtenskap till någon organisation vars arbete ligger dig varmt om hjärtat? Då ska du skriva ett testamente. Det är det bästa sättet att få det som du vill.
Vill du ge bort en del av din kvarlåtenskap till någon organisation vars arbete ligger dig varmt om hjärtat? Då ska du skriva ett testamente. Det är det bästa sättet att få det som du vill.
Under pandemin har välgörenhetsorganisationerna märkt av ett ökat intresse för att testamentera gåvor. Det kan bero på många saker, som att organisationerna har blivit bättre på att marknadsföra möjligheten att ge en gåva via testamente. Men det kan också bero på att världens problem hela tiden kommer närmare oss via medierna – och i våra telefoner – och det kan göra viljan att dela med sig till de som har det svårt större.
I höstas ringde Dagens Nyheter runt till några av de större aktörerna och de visar på samma trend. Cancerfonden har till exempel noterat tre gånger så många besökare på sin hemsida som vill veta hur man gör för att testamentera till organisationen. För om du vill dela med dig av din kvarlåtenskap till välgörenhet eller forskning så gör du det enklast genom att skriva ett testamente. Då kan du vara säker på att du får du som du vill ha det.
Giva Sverige är en organisation som vill bidra till att fler människor testamenterar gåvor till ideella organisationer. På organisationens hemsida
www.givasverige.se finns tips och idéer kring allt som rör testamenten. Giva Sverige garanterar också att deras cirka 170 medlemsorganisationer, som man också hittar på sajten, hanterar testamentsgåvor på ett korrekt sätt.
Bra att veta är att alla organisationer med 90-konto är befriade från att betala vinstskatt. Det betyder att gåvan blir större om man skänker värdepapper eller fastigheter direkt till organisationen i stället för att dödsboet, som måste betala vinstskatt, säljer aktierna eller sommarstugan och sedan ger pengarna till organisationen.