Trädgårdskalendern: Dags att planera för sommaren
Äntligen! Nu drar vi igång trädgårdsåret. Som vi har längtat … Här är massor av tips månad för månad för både balkong- och trädgårdsodlare. Njut av ditt gröna uteliv.
Äntligen! Nu drar vi igång trädgårdsåret. Som vi har längtat … Här är massor av tips månad för månad för både balkong- och trädgårdsodlare. Njut av ditt gröna uteliv.
Nu är det dags för trädgården att vakna upp efter den långa vintern. Ligger snön fortfarande kvar där du bor? Ha tålamod. Avvakta med trädgårdsarbetet ett litet tag till. Ta det försiktigt och röj inte för mycket.
Nu kan du börja att förgro blommor, grönsaker och kryddor inomhus, antingen i miniväxthus eller i små krukor som du till exempel kan vika till själv av tidningspapper eller genom att använda gamla pappersförpackningar. Sätt fröna i jorden, ställ varmt och bevara fukten med hjälp av en plastpåse. När fröna har grott vill de stå svalare, annars blir plantorna för höga och klena.
Mars
✗ Försådd
✗ Potatis
✗ Gallra
✗ Städa
När plantorna har fått sina första riktiga bladpar är det dags att plantera om dem i större krukor. Håll i bladparet, var rädd om roten och sätt ner i krukan, fyll på med planteringsjord och tryck till försiktigt. Ställ växterna ljust och svalt i fönstret eller använd växtbelysning.
Förgro sättpotatisen, funkar bra att lägga dem till exempel i äggkartonger med lite jord i. Ställ dem ljust i rumstemperatur. Saknar du eget potatisland? Satsa på en kruka för potatisodling. Den består av två delar, en ytterkruka och en innerdel. Innerdelen kan lyftas ur så man enkelt kan se hur potatisen växer. Funkar alldeles utmärkt på balkongen eller altanen. Potatis tål inte frost. Skulle plantorna dra iväg på höjden tål de att klippas ned till ca 25 cm.
Så här gör du:
1. Innerkrukan placeras inuti ytterkrukan och fylls med gödslad jord, gärna kogödsel.
2. Sätt tre sättpotatisar med ca
10 cm avstånd på ca 10 cm djup.
3. Vattna igenom jorden
ordentligt.
4. Placera krukan varmt och ljust.
5. Vattna regelbundet, gärna dagligen så att inte jorden torkar ut.
6. Efter 8-12 veckor kan du börja skörda. Nya potatisar utvecklas tills frosten kommer.
Har du gräsmatta är det läge att kratta den, men försiktigt så här i början av säsongen. Var rädd om de känsliga gräsrötterna.
”Dressa” med gödsel och så nytt gräs på kala fläckar.
Tips!
Ta bort ogräset så fort du kan. Det har du igen längre fram.
Låt löven ligga kvar i rabatten. Löv, gamla blad och ris bryts ner ganska snabbt. De bildar också ett värmande lager och skyddar perennskotten tills faran för nattfrost är över.
Har du lyckan att ha ett hallonsnår på tomten? Då är det nu du ska klippa bort torra skott, men behålla de gröna skotten för där kommer sommarens bär. Prydnadsbuskar och buskrosor behöver också gallras. Ta fram sekatören och klipp bort de grövsta, de döda och de skadade grenarna.
Har du rosor, vintergröna och exotiska fruktträd? Du vet väl att marssolen kan skada dem. Täck över med skuggväv eller juteväv.
Det finns många sätt att övervintra pelargoner på. Men många sorter klarar att stå på fönsterbrädan i ett bostadsrum under vintern. Den kommer att bli rätt ful men de flesta pelargoner klarar detta. Klipp ner och plantera om dem nu. Välj en större kruka om de står trångt och fyll med näringsrik jord. Ta sticklingar och sätt i ett glas vatten eller liten vas så rotar de sig fort. (Se liten vas Ellen till sticklingarna)
Välj ut dina favoriter bland frosttåliga växter som lämpar sig bra i vårkrukan. Penséer är de mest kända och komplettera gärna med förgätmigej, tusenskönor, prydnadsgräs och tåliga kryddväxter som rosmarin och timjan. Och varför inte en vacker narciss!
April
✗ Rensa
✗ Perennerna
✗ Gödsla
✗ Grönsaksland
Nu drar trädgårdsarbetet igång på riktigt i stora delar av Sverige.
Fortsätt rensa, påta och nu kan du också luckra upp jorden – så håller du undrar ogräset.
Späda nyplockade nässlor och kirskål är gott. Kirskålen har en pepprig smak och är jättegod i exempelvis en paj!
Nu kan du dela perennerna som blommar på sensommaren. En klar win-win: du får flera av de växter som du vet redan trivs hos dig och moderplantan får mer växtkraft.
Tips!
Kampen mot sniglar & snäckor. Vänta inte, plocka dem direkt. Snigelmedel gör mest nytta om det används nu, annars är det saxen som
gäller …
Fröså sommarblommorna inomhus. Du vinner flera veckors blomsterglädje. Tänk zinnia, malva, rosenskära och luktärt. Du kan också sätta dahlior och doftliljor i krukor inomhus nu.
Så här års behöver trädgården näring i form av naturgödsel, kompostjord och benmjöl som du myllar ner runt buskar, träd och perenner.
Rensa och röj, låt solen värma upp jorden så kommer direktsådden igång snabbare. Du som bor i södra och mellersta Sverige kan börja så grönsaker och sommarblommor nu. Täck gärna sådden med fiberduk för extra värme och skydd om skadedjur.
Maj
✗ Utskolning
✗ Rosor
✗ Jordgubbar
✗ Så
Vänj växterna vid livet utomhus. Skydda dem från direkt solljus och ha dem ute korta perioder, När temperaturen tillåter kan du plantera ut dem.
Nu är marken fuktig och fin och då ska rosor och buskar ner i jorden. Även träd och häckväxter passar bra att plantera nu.
Tips!
Växtstöd till perennerna. Återvinn en kätting och låt växterna klättra uppför den. Ju rostigare desto snyggare.
De första späda stjälkarna är godast. Rabarbern ska ha hunnit växa till sig i två år innan första skörden. Ta inte alla stjälkar på en
gång …
De vill ha mycket sol. Har du ett jordgubbsland kan du plantera olika sorter som mognar vid olika tider för en lång säsong, men även du som har en balkong kan ha glädje av några söta jordgubbar i såväl kruka som ampel.
Fortsätt att så grönsaker och sommarblommor direkt på växtplatsen. Eller så exempelvis grönsallad och ruccola direkt i en kruka på balkongen så kan du skörda salladsblad varje dag hela sommaren.
Tips!
Du behöver inte ha bråttom med att gräva upp dina knölar för vinterförvaring. Det räcker att du gör det när vädret har varit kallt ett tag.
■ Flytta ut knölarna. Dahliaknölar, doftliljor och gladiolus är extremt känsliga för nattfrost. I början på juni går det oftast bra att sätta ut dem, men håll ett öga på väderprognosen.
■ Så på friland eller i krukor. Sallad i kruka på balkongen eller uteplatsen och kryddor som chili, basilika, koriander, dill och persilja funkar fint.
■ Var hård mot tomaterna. Bind gärna upp dina tomatplantor redan när de är små, för att få fina raka stammar. Höga sorter ska tjuvas, det vill säga onödiga skott ska bort och likaså stora blad.
■ Kupa potatisen. Det behöver du göra när blasten är 15–20 centimeter hög för att potatisarna inte ska bli gröna. Potatisen ska ligga under jord. Gör det ett par gånger under säsongen.
■ Så & skörda. Så sallat, sockerärter, rädisor och rödbetor under hela säsongen. Det tar mellan 40 och 60 dagar från sådd till skörd. Bönor och squash kan du så på friland i juni. Bönor behöver jord som är +15 grader för att trivas.
■ Vattna med omsorg. Bättre vattna rejält och sällan, helst på kvällen, än lite och ofta.
■ Beskära. Det kallas JAS-beskärning efter månaderna juli, augusti, september. Det passar de flesta träd och buskar att beskäras då.
■ Dags att börja skörda. Var vaksam, ha koll på bladlössen. Spruta såpvatten på dem, det kan hjälpa.
■ Rensa på. Ogräset tar tyvärr inte semester.
■ Planera framåt. Många perenner och tvååriga växter kan sås direkt ute i juli eller början av augusti, men de blommar först nästa år. Om de hinner slå rot innan kylan kommer får de en extra tidig start nästa vår.
■ Ner med lökarna. Snödroppar, krokus, hundtandslilja och narcisser kan man sätta i augusti. Tulpaner funkar att plantera hela hösten.
Recept:
Gör soppa på de späda nässlorna som är så rika på vitamin A, och C och mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium.
4 portioner
ca 2 l nyplockade, späda
nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljong- eller grönsaks-
buljongtärningar
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
(kan uteslutas)
2 msk hackad gräslök
4 ägghalvor till servering
GÖR SÅ HÄR:
1 Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
2 Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, i omgångar allteftersom de sjunker ihop, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
3 Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
4 Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
5 Servera gärna tillsammans med Valnötsbröd.
Källa: Ica