Värmebölja – tänk på det här
Med sommaren kommer värmen och ibland blir det för mycket av det goda. Här får du praktiska tips som kan hjälpa mot hälsoproblem.
Med sommaren kommer värmen och ibland blir det för mycket av det goda. Här får du praktiska tips som kan hjälpa mot hälsoproblem.
Enligt Folkhälsomyndigheten innebär ett förändrat klimat att vi får räkna med både en stigande medeltemperatur och att värmeböljor blir vanligare.
På grund av att svenskar generellt inte är så vana vid höga temperaturer
kan det få negativa hälsoeffekter vid betydligt lägre temperaturer än i till exempel Sydeuropa.
Äldre personer är ofta känsligare för värme eftersom man då kan ha sämre temperaturreglering och också sämre förmåga att känna törst. Det är också vanligare att äldre har kroniska sjukdomar, använder mediciner
eller har funktionsnedsättning.
PROpensionären har frågat kommunerna om beredskapen för äldreboenden under värmeböljor. Det visar sig i enkäten att var fjärde kommun saknar anpassning av sina äldreboenden för stigande temperaturer.
Läs artikeln här: ”Kommunerna har en del kvar att göra”
Här följer Folkhälsomyndighetens råd för att förebygga ohälsa och sjukdom under årets varma dagar.
■ Ha koll på temperaturen inomhus.
■ Drick mer och ät mat med mycket vätska. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol.
■ Ordna sval miljö med hjälp av gardiner, markiser och persienner. Var i den svalaste delen av bostaden. Vädra om natten.
■ Ordna svalka. Duscha svalt, lägg en fuktig handduk över nacken, klä dig i löst sittande plagg i naturmaterial.
■ Ta det lugnt, undvik fysisk ansträngning när det är som varmast.
■ Förvara mediciner rätt. Vissa läkemedel är temperaturkänsliga, information om förvaring finns på förpackning eller bipacksedel.
■ Var uppmärksam på höjd kroppstemperatur, puls, andning, trötthet och yrsel. Muntorrhet och minskad urinmängd kan tyda på väteskebrist. Om du tar medicin, till exempel vätskedrivande mot högt blodtryck, kan dosen behöva justeras.
■ Kontakta sjukvården för råd och information.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Det finns ingen vedertagen definition utan innebörden varierar mellan länder och världsdelar. Enligt SMHI inträffar en svensk värmebölja då dygnets högsta temperatur överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck. I Indien krävs det, som jämförelse, att temperaturen överstiger 40 grader i låglänt terräng, eller 30 grader i bergigare regioner, för att det ska räknas som en värmebölja.
Källa: Karolinska institutet