Hälsa

Yoga – för oss som inte kan sitta på golvet

Vi är många som läst och hört om yogans lugnande, helande, positiva effekter, men som aldrig vågat pröva – eftersom vi helt enkelt inte kan sitta på golvet, inte ens tänkt tanken. Ulrica Liavor vill slå hål på myten om att yoga bara är för de unga och viga. Tvärtom!

Publicerad 25 oktober okt 2023
Här nedan kommer 7 enkla yogaövningar att pröva. Foto: Ulrica Liavor

Om man googlar runt på internet finns tyvärr många kommentarer som säger att lotusställningen, där man sitter med korsade ben på golvet, är själva förutsättningen för yoga!
– Det är så sorgligt och så fel, säger Ulrica Liavor. Att bilden av yoga är en vig och smidig kropp, och att det skrämmer bort så många som verkligen skulle behöva och må bra av yoga.

5 felaktiga myter om yoga

1. Yoga är bara för flexibla, unga människor. Yoga har inga krav utan välkomnar alla.
2. Man yogar bäst på morgonen. Du yogar bäst när det passar dig.
3. Jag är för stressad för att yoga. Troligtvis är det nu du behöver yogan som mest.
4. Jag skulle kanske vara dålig på yoga. Klok yoga möter dig där du befinner dig fysiskt och mentalt, där du kan utvecklas i din tak.t
5. Jag måste ändra min livsstil för att kunna yoga. Du ska vara dig själv och mötas där du är.

Ulrica Liavor, kundaliniyoga- och meditationslärare.

Ulrica bor i Västerås, där hon driver Shanti Yoga & Kultur, med lärarutbildningar i holiyoga, röstyoga och hormonyoga.
– Det finns effektiv och härlig yoga där man sitter på en stol, står med stöd eller till och med ligger i sängen. Ung, gammal, stel, skadad eller funktionsnedsatt – alla kan göra yoga. Det finns inga effekter av yogan som uteblir för att man gör den på stol.
– Tvärtom kan man plocka fram kvaliteter i yogan som faktiskt kan göra den ännu mer verksam om man sitter på stol. När vi sitter på en stol kan kroppen koppla av. Då blir sinnet lugnare och då kommer andningen igång.
Ulrica har en mångskiftande karriär och livshistoria bakom sig, innan hon hittade fram till sin nuvarande plats i livet.
Hon började som professionell musiker och spelade cello. Men när hon var 21 år diagnostiserades hon med en svår variant av sjukdomen fibromyalgi, och musikerkarriären tog slut. Istället föjde några år av högskolestudier.
– Oturen fortsatte följa mig, berättar Ulrica.
– När jag var 29 år utsattes min kropp för ett antal trauman – en whiplashskada, knäoperation och en svår förlossning. Det resulterade i en total kollaps och en tillvaro som funktionshindrad och invalidiserad, med svåra smärtor under nästan tio år. Jag sov bara två timmar per natt under flera års tid.
– Jag var nära att hamna i rullstol när jag var som sämst, berättar Ulrica. Kunde inte klara av någonting själv.
När andra barnet föddes var Ulrica i så dåligt skick att hon blev tvungen att ta hjälp av en aupair för att klara vardagen. Hon började också leta efter fler metoder att läka och lindra sina smärtor och försöka komma tillbaka till ett rörligare liv. Psykoterapi, men också qigong och framför allt yoga.
– Jag utforskade yogan på egen hand, och med små steg i taget. Eftersom jag inte orkade göra fysisk yoga började jag med att bara andas.
När man har ont – och när man är utsatt för långvarig stress – andas man ytligt och högt uppe i kroppen. Då får man ännu ondare eftersom man inte syresätter, inte hjälper kroppen att bli av med slagg och gifter, enligt Ulrica. Det blir en ond cirkel.
– Långsamt byggde jag sedan upp mig själv med hjälp av andning och yoga. Och sedan 40 års ålder är 95 procent av mina symtom borta ●

+
-