VALET 2022

”För få som representerar oss äldre i riksdagen”

Antalet riksdagsledamöter över 64 år har dubblerats i och med årets val, till 12 av 349, jämfört med förra perioden. Men det är långt ifrån tillräckligt och visar inte hela bilden, anser Elsemarie Bjellqvist (S).

Publicerad 26 september sep 2022
Elsemarie Bjellqvist är efter valet 2022 äldst i riksdagen, bland ersättare och ledamöter. Foto: Riksdagen och Tomas Sereda/iStock

– Det är naturligtvis bra att antalet ledamöter över 64 år har fördubblats, men om man tittar på hur många som är 70 år och däröver så ser det inte bra ut. Riksdagen har ju höjt pensionsåldern, så att titta på antalet äldre ledamöter över 64 år är idag inte relevant. Det är viktigt att riksdagen består av ledamöter med olika åldrar och erfarenheter, skriver socialdemokratiska riksdagsledamoten Elsemarie Bjellqvist, före detta ordförande för PRO Katarina i Stockholm, i ett mejl till PROpensionären.

Med sina 78 år är hon äldst i riksdagen bland ledamöter och ersättare. 12 av de 349 ledamöterna är, enligt Sveriges Radio Ekot, över 64 år. Tre av partierna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet, saknar efter årets riksdagsval helt ledamöter över 64 år.

+
-