Så kan matsvinnet – och undernäringen – minska
Matsvinnet har ökat på kommunala äldreboenden. Detta tyder på att äldre äter för lite av maten och riskerar undernäring, enligt Livsmedelsverket.
Matsvinnet har ökat på kommunala äldreboenden. Detta tyder på att äldre äter för lite av maten och riskerar undernäring, enligt Livsmedelsverket.
I snitt kastas 114 gram mat per portion på äldreboenden. Det är ungefär dubbelt så mycket slängd mat per person som i skolan. Det har dessutom ökat sedan Livsmedelsverkets senaste kartläggning av matsvinn i äldreomsorgen – 2022 var svinnet 108 gram per portion.
Orsaken till svinnet är inte att man lagar för mycket mat – utan att de äldre inte äter upp den mat som serveras. Detta riskerar att leda till undernäring eftersom maten är uträknad efter de äldres energi- och näringsbehov. Det är vanligt att aptiten försämras när man åldras och det är viktigt att de som serverar mat till äldre har ett helhetsperspektiv för att stimulera till att äta. Detta är extra viktigt för de äldsta och sköraste äldre, enligt Livsmedelsverket.
I sin rapport konstaterar myndigheten också att fler kommuner behöver mäta sitt matsvinn i äldreomsorgen för att få en bra bild av problemet och kunna sätta in rätt insatser. Endast 70 av Sveriges 290 kommuner rapporterade in sitt matsvinn i äldreomsorgen när kartläggningen genomfördes 2024.
− Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda boenden. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.