Bostad

Höga kostnader på särskilda boenden för äldre

I veckan rapporterade Hem & Hyra om höga boendekostnader för äldre boende på särskilda boenden. ”Vi ska nu ”gå till botten” med hur dessa hyror sätts och vad som räknas in”, säger Christina Tallberg, ordförande hos PRO.

Publicerad 20 december dec 2021
Många kommuner får böter för lång väntetid till särskilt boende. Kommunernas biståndsbedömning har dessutom blivit tuffare, enligt experter PROpensionären talat med. Foto: Pixabay.

Pensionärer på särskilda boenden har upp till 160 procent högre boendekostnader jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Det visar en ny granskning som tidningen Hem & Hyra har gjort. I 194 kommuner av 290, har över 50 procent pensionärer högre boendekostnader på särskilda boenden jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Störst skillnad är det i Storfors kommun där skillnaden är 160 procent.

I 25 av landets kommuner är det till och med dubbelt så dyrt eller mer, utan att räkna in mat och omvårdnadskostnader enligt granskningens statistik från Pensionsmyndigheten. I artikeln beskrivs även hur äldre bland annat fått tvingas sälja bil och säga upp tidningsprenumerationer för att ha råd att bekosta boende, när en part exempelvis blivit demenssjuk och fått flytta till särskilt boende för omvårdnad.

+
-