Nyhet

PRO i Huddinge pressar politiker

I Huddinge, söder om Stockholm, har lokala PRO tagit det inspirerande greppet att bjuda in sina kommunpolitiker till en offentlig utfrågning, för att få besked om ett antal krav inför valet i höst.

Publicerad 13 maj maj 2022
PRO i Huddinge bjuder in kommunpolitikerna till en offentlig utfrågning inför valet i höst. Foto: tupungato/iStock

– Våra två huvudkrav är att Huddinge ska gå med i Unicefs nätverk för äldrevänliga kommuner och att partierna ska nominera fler pensionärer på valbar plats, så att andelen äldre i politiken återspeglar befolkningen, säger Kent Jakobsson, som är ordförande för PRO Fullersta och en av de drivande krafterna bakom projektet Valsamverkan och initiativet att ställa politikerna mot väggen.
WHO:s nätverk för äldrevänliga städer och kommuner bildades 2010 och syftar till att koppla samman samhällen och organisationer för att gemensamt jobba för att fler platser ska utformas med äldres behov och intressen i åtanke.
– Om Huddinge kommun går med i nätverket måste politikerna prioritera äldrefrågorna på ett annat sätt än idag, säger Kent Jakobsson.
Han berättar att Huddinge har en stor inflyttning av yngre och barnfamiljer, och menar att det bidrar till att politikerna inte lyssnar eller åtminstone inte agerar när PRO och SPF Seniorerna för fram sina åsikter i det kommunala pensionärsrådet.
– Äldre betraktas som vårdobjekt, är du en aktiv pensionär är du bortglömd, säger Kent Jakobsson.
En lösning på det problemet skulle enligt Kent Jakobsson kunna vara att få in fler äldre i politiken, alltså att partierna nominerar fler pensionärer på sina listor, därav det andra huvudkravet. Utöver detta har PRO och SPF i Huddinge kommun, som driver projektet Valsamverkan gemensamt, några andra punkter som de vill att politikerna ska åtgärda.
– Vi vill också att kommunen inför en digital fixare, som kan hjälpa äldre med all den teknik som kommunen tvingar på sina invånare då den vill att alltmer ska skötas digitalt, till exempel inköp av mat till dem som har hemtjänst. Förr fick de äldre hjälp med att handla, nu ska de beställa maten på nätet. Det är i grunden diskriminerande, och minskar även den mänskliga kontakt som fanns förut.

Ett annat problem för äldre och alla andra i Huddinge som saknar digitala verktyg eller kunskaper är det parkeringsavgiftssystem som finns i kommunen och som många upplever som krångligt.
– Man måste ha smartphone och kunna ladda ner en app bara om man vill parkera bilen och ta en promenad i skogen. Vi tycker att det borde räcka med en p-skiva överallt i kommunen, säger Kent Jakobsson.
Dessutom vill PRO och SPF i Huddinge att kommunen ska bygga fler mellanboenden, en boendeform som riktar sig till äldre personer som inte lider av några allvarligare sjukdomar och som vill ha ett alternativ till att bo hemma. Ett annat krav är att kommunen ska arrangera ett sommarkollo för äldre.
Förhoppningen är att de tio partier som sitter i kommunfullmäktige i Huddinge ska ge klara besked under den offentliga utfrågningen om hur de ställer sig till kraven, och helst förstås lova att infria dem. Kent Jakobsson, som själv har ett förflutet för länge sedan inom kommunalpolitiken, för Socialdemokraterna, vill dock inte skruva upp förväntningarna på snabba resultat alltför mycket.

+
-