Sverker Olofsson grillade politikerna i äldrefrågor
Det var den rutinerade tv-programledaren Sverker Olofsson som leddde utfrågningen under PRO:s äldreriksdag. Här kan du se sändningen i efterhand.
Det var den rutinerade tv-programledaren Sverker Olofsson som leddde utfrågningen under PRO:s äldreriksdag. Här kan du se sändningen i efterhand.
Pensionärernas situation stod i fokus tre veckor före valet när PRO och de andra stora pensionärsorganisationerna bjöd in till politisk debatt i Stockholm, tisdagen den 23 augusti. Det var tredje gången i ordningen som äldreriksdagen anordnades men första gången med partiledare närvarande.
De partiledare och företrädare som deltog var: Lena Hallengren (S), Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD), Camilla Waltersson Grönvall (M), Martin Ådahl (C), Mats Persson (L), Per Bolund (MP) och Oscar Sjöstedt (SD).
Medverkade gjorde även Ylva Thörn, vice ordförande för PRO, Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna och Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna. Medarrangör av äldreriksdagen var även nyhetssajten News55.se.
De tre ordförandena och Sverker Olofsson krävde svar på följande frågor:
– Hur vi ska få bättre ekonomisk standard för Sveriges pensionärer?
– Hur alla som lever i Sverige ska kunna känna sig trygga inför att äldreomsorgen finns där när vi behöver den?
– Hur politikerna ska motverka ålderismen i samhället, och hur kan äldres demokratiska inflytande garanteras.
Debattens vågor stod höga och debattämnena var många. De åtta partiföreträdarna var lika oeniga om pensionssystemets framtida finansiering som de var eniga om den utbredda ålderismen i samhället och det samhällsekonomiska slöseri som är konsekvensen.
PRO:s vice ordförande Ylva Thörn påminde om att de politiska besluten avgör kvalitén och förutsättningarna för att ha en god äldreomsorg. Hon tog som exempel behoven av bättre scheman som gör att personalens arbetsmiljö kan vara bra och också rätten till heltid.
Hon belyste ansvaret för lagstiftningen för äldreomsorgen och genomförandet i kommuner och regioner.
– Det ska vara tydligt ansvar, vem som äger de olika frågorna. I dag är det ganska förvirrande, konstaterade Ylva Thörn.
Socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S), påminde om att hon är äldreminister, och ansåg att situationen inom äldreomsorgen svartmålades av debattdeltagarna. Hon lyfte bland annat fram äldreomsorgslyftet och fast omsorgskontakt som ett par av flera åtgärder regeringen genomfört och de många miljarder som avsatts i budgetprocessen. Hon delade inte bilden av en svensk äldreomsorg i kris:
– Det är en fantastiskt fin verksamhet, vi ska vara försiktiga med att tala om att det är en verksamhet som det är kaos i. Det kan bli bättre, det ser inte likadant i hela landet, det måste vi göra något åt. Men om man frågar de äldre är de väldigt nöjda.
– Mycket av det som Lena Hallengren redogör för är väldigt bra åtgärder som kommer att göra skillnad. Men det jag saknar är ökad sjukvårdskompetens, sa Ebba Busch (KD).
Även språkröret Per Bolund (MP) var stolt över insatserna inom äldrevården, som hans parti bidrog med under sin tid i regeringen, fastän han konstaterade att dessa inte var tillräckliga. Miljöpartiet vill också verka för att man ska kunna få hemtjänst utan biståndsbedömning.
Se hela äldreriksdagen i efterhand – på Youtube.
Marie Näslund, PRO:s samhällspolitiska chef, varför är PRO med och anordnar en äldreriksdag?
– Vi vill att politikerna ges möjlighet att ge landets pensionärer tydliga svar i de frågor som särskilt angår äldre. Vi kommer att fokusera på pensioner, äldreomsorgen och ålderismen i samhället.
Behövs det en äldreriksdag?
– Absolut! 65-plussarna utgör drygt två miljoner människor och en stor andel av väljarkåren. Trots detta är de frågor som äldre bryr sig om inte överst på dagordningen och partiernas listor till riksdagen toppas av personer som är yngre än så.
Vad hoppas du kommer ut av debatten?
– Att PRO:s medlemmar och andra äldre får tydliga besked från politikerna i viktiga frågor.
Se äldreriksdagen i efterhand – på Youtube.
Läs mer på pro.se: Äldreriksdag 23 augusti.