Resa & Fritid

Äventyr till fots i magiskt landskap

Det är hög tid att planera vandringsäventyren i norr. För nu är det mäkta populärt att ta tåget till fjälls, för att njuta av naturen på högre höjder. Svenska Turistföreningen har en hel del att erbjuda, för både nybörjaren och den mer erfarne.

Publicerad 15 december dec 2021
Vilopaus med vyer, högt ovan Björkliden. Foto: Cenneth Sparby

Högsommarmorgon i ­Abisko, med ståtliga ­Lapporten i blickfånget. Ett av fjällvärldens ­kanske mest avbildade motiv, där in­landsisen skapat en praktfull ­u-formad dalgång.

Nattåget från Stockholm har just lämnat av ett 20-tal resenärer med ryggsäckar i en mångfald av färger. Den faluröda stationsbyggnaden ligger ett par minuters promenad från turiststation och Kungsled.
På den stora gårdsplanen utanför Svenska Turistföreningens anläggning är det liv och rörelse. Fjällvandrare i alla åldrar gör sig redo att ge sig ut på tur i nationalparken.
Några av sällskapen är på väg söder­ut längs Kungsleden mot Kebne­kaise, för övernattning i tält ­eller i STF:s fjällstugor. Andra tar sikte på linbanan, som i maklig takt tar gästerna upp på ”husberget” ­Nuolja.

+
-