STÖDMEDLEMSKAP

Barnbarnen gick med i PRO

Är du inte pensionär än men tycker att PRO gör bra saker? Gör som Hanna och Kalle: bli stödmedlem i PRO!

Publicerad 9 maj maj 2023
När mormor Gunnel Melander fann en väg ut ur ensamheten genom att gå med i PRO, kände hennes barnbarn Hanna Risberg att hon ville stödja organisationen. Foto: Fotograf Magdalena, Värnamo

Hanna Risberg, 27, och hennes bror Kalle, 30, är båda nyblivna stödmedlemmar i PRO.
­– Vi fick ett tips om att det var möjligt att bli stödmedlem, vilket vi tyckte var jättebra, berättar Hanna.
Både Hanna och Kalle har alltid varit supernära sin mormor Gunnel Melander, 86. Gunnel, som har levt och verkat i Gnosjö i många år, var skeptisk till att gå med i någon pensionärsförening överhuvudtaget, men för tre år sedan gick hennes make bort efter ett långt och lyckligt äktenskap – och livet förändrades totalt.
Hanna berättar:
­– Som barnbarn kändes det så svårt att se att mormor blev så himla ensam, vilken otrolig tomhet som uppstod i hennes liv. Mormor och morfar hade varit ett par sedan de var tonåringar och nu fanns han inte mer.
Hanna kände att hon inte räckte till, att tiden inte fanns för att hinna med sitt vanliga liv i Stockholm och samtidigt finnas till där för mormor i Småland. Men det ena ledde till det andra och snart hade Gunnel Melander gått med i PRO Gnosjö, även om det inte var vad hon egentligen hade tänkt sig.
Det kändes också så bra för både Hanna och Kalle att deras mormor hittade en väg ut ur ensamheten att därför vill de gärna stödja PRO som organisation.
­– Det känns som en väldigt liten uppoffring att stödja PRO, för jag har förstått att organisationen gör så många bra saker, säger Kalle.
Själv ser han redan framför sig hur han kommer att vara medlem på riktigt när han blir pensionär om sådär en 40 år! Men viktigast för honom just nu är att bli klar med juristexamen.
­– PRO har en uppgift att fylla. Alla människor oavsett ålder mår bra av att ingå i ett socialt sammanhang, menar han.

Gunnel Melander bor i samma bostadsområde som PRO Gnosjös ordförande Birgitta Olsson Johansson.
­– Jag sitter vid köksbordet och tittar ut genom fönstret och en bit bort ser jag huset där hon bor, säger Gunnel. Hon är en fantastisk och engagerad människa. När jag hade blivit ensam började vi prata, mer än den vanliga grannkontakten vi hade haft dittills. Vi kom fram till att vi hade mycket gemensamt, vi har blivit goda vänner och tack vare Birgitta är jag en glad pensionär som har varit medlem i PRO i tre år, skrattar Gunnel.
– Jag är ingen människa som sitter still, fortsätter Gunnel och berättar att hon gått helhjärtat in för mattcurlingen.
– Det är helt otroligt hur många trevliga gamla gubbar och tanter det finns, vi har så roligt när vi träffas.
Och Hanna och Kalle Risberg behöver inte vara oroliga, de gläds åt att deras älskade mormor slipper vara ensam, att hon har hittat ett nytt sammanhang där hon trivs och har fått nya vänner. Precis som hennes barnbarn önskade. ●

+
-