HUSDJUR

De tar hand om djuret när ägaren dör

Varje år omplaceras tusentals husdjur i Sverige som antingen vanskötts, övergivits – eller förlorat en husse eller matte som avlidit. Numera engagerar sig många också i vad som ska hända med deras husdjur när de dör. Att hitta nya, passande ägare till varje djur är en utmaning, enligt Johnny Kroneld, insamlingschef vid Hundstallet. 

Publicerad 5 april apr 2024
Johnny Kroneld, insamlingschef vid Hundstallet, här med Molly – en treårig amstaff-blandning. Foto: Ebba Blume

Ihärdiga hundskall i varierad ton och styrka ljuder mot en klar himmel över Judarskogen vid den ideella hundskyddsorganisationen Hundstallet i Åkeshov i norra Stockholm.
Härinne, i ett 40-tal boxar med inne-och utedel, finns hundar i olika storlekar, olika sorter och med vitt skilda bakgrunder.
Samtliga av de hundar som skrivs över till Hundstallet ska rehabiliteras av personalen. Hälften av dessa hundar omplaceras sen av Hundstallets team, och knappt hälften omplaceras i sin tur till nya hem av myndigheter. Hundstallet rehabiliterar även hundar som polis och länsstyrelse av olika skäl har omhändertagit. Här samlas hittehundar, eller hundar vars ägare har fallit, hamnat på sjukhus, avlidit eller blivit frihetsberövade. Vissa hundar kan också ha utsatts för misshandel, vanvård, brist på veterinärvård och omhändertagits av länsstyrelsen efter anmälan till myndigheten.

Omhändertagna hundar

En dobermann med svartglänsande päls och blanka ögon far skällande upp mot stängslet av sin box när vi passerar den. I just denna del av hundstallet huserar de djur som omhändertagits av polis sedan ägaren exempelvis avlidit eller frihetsberövats. Kring stallet råder därför strikta säkerhetsrutiner och några hundar är en del av ett myndighetsärende. Ibland kan våldsamma ägare också komma till platsen och försöka hämta ut sin hund.
Vissa hundar kräver särskilt mycket tid, tålamod och omsorg för att läka såren av sitt brokiga förflutna. Och visst kan en hund, liksom en människa, bli aggressiv om den har ont och mår dåligt, konstaterar Johnny Kroneld.
– Smärta är ju också en anledning till aggressivitet. Därför utreder vi varje hund med veterinär, kartlägger eventuell smärta, säger han medan vi passerar hundarnas ”mini-spa”, foderrum, träningsrum där hundarna kan aktiveras, tvättrum (”det går åt mycket tvätt, varje hund ska ha minst fem filtar och mysigt i sin box”). På väggen hänger scheman med information om alla hundar och magneter i olika färger för att gradera var varje hund befinner sig i sin utveckling.

+
-