HUSDJUR

Begravningsentreprenören: ”Djuren har blivit familjemedlemmar”

Vad ska hända med mitt husdjur om jag dör? Engagemanget för vad som sker med våra ”pälsklingar” efter vår död har blivit allt starkare, enligt Conny Sohlberg, begravningsentreprenör vid Fonus.

Publicerad 5 april apr 2024
Conny Sohlberg, begravningsentreprenör vid Fonus. Foto: Privat.

I samtal med människor om hur de vill ha det på sina begravningar har Conny Sohlberg i allt högre grad också märkt av en oro för vad som ska hända med deras husdjur när de dör. När Fonus noterade ett ökat intresse bland människor för att skriva in i Vita Arkivet vad de önskade skulle ske med djuret, tog begravningsbyrån initiativ till ett samarbete med de ideellt drivna djurskyddsorganisationerna Djurskyddet och Hundstallet.
– En del tror att det betyder att hunden eller katten ifråga därmed finns hos oss, men det gör de inte. Vi kan däremot lyfta frågan i möten med människor som planerar sin begravning och skriver Vita Arkivet, och ge råd om att Djurskyddet och Hundstallet finns som alternativ, säger Conny Sohlberg.

Skrivs in i sent skede

Ofta skrivs djuret in i Vita Arkivet efter att människor redan skrivit in sådant som vilken kista och vilken typ av musik de önskar ha på sin begravning.
– Vad man vill ska hända med djuret skriver man i regel in först senare i livet, berättar Conny Sohlberg, som menar att husdjur numera tar en allt större plats i människors liv.
– Idag har vi i högre grad en personlig relation till våra djur. Många ser husdjuret som en familjemedlem och det är inte alltid anhöriga finns som kan ta hand om det vid ens bortgång, säger han.

+
-