Nyhet

Digital hjälp i färre än hälften av kommunerna

Många lever utanför det digitala samhället. Färre än hälften av landets kommuner ger trots detta riktad hjälp till äldre, visar en undersökning som PROpensionären gjort. Men vägledning finns nästan alltid att få på biblioteket, och såväl PRO som många enskilda PRO-föreningar jobbar med frågan.

Publicerad 13 maj maj 2024
Hampus Kvist är anställd av Lidingö kommun för att hjälpa äldre att bli mer digitalt självständiga. Foto: Thord Eriksson

Lidingö kommuns digitala lots Hampus Kvist håller nybörjarkurs för en grupp pensionärer om hur de använder Ipads, alltså surfplattor från Apple:
– Det är som när ni går och handlar och plockar fram ert Coop-kort! säger han.
Kontot som han jämför med Coop-kortet är det som behövs för att ladda ner appar för att till exempel göra bankärenden, handla eller boka tider på vårdcentralen.
Det är en tisdag i januari och det märks att de tio pensionärerna i salen har olika nivå på sina förkunskaper. Medan några försöker komma igång genom att skaffa det efterfrågade kontot har andra redan specifika idéer om hur de ska använda sin surfplatta eller smarta telefon.
Kent, som tidigare jobbat som lastbilschaufför och inte vill uppge sitt efternamn, säger att han genom hela livet hållit sig på behörigt avstånd från datorer.
– De började komma i lastbilarna just när jag gick i pension. Jag har inte varit i närheten av ett tangentbord sedan jag gick i sjunde klass, säger 78-åringen.
Nu vill han lära sig att betala räkningar och parkeringsavgifter med hjälp av sin Iphone – i princip en mindre variant av de större läsplattorna som övriga sitter med.

Britt-Marie Malmros vill skriva en släktkrönika. Foto: Thord Eriksson

Vid samma bord sitter PRO-medlemmen Britt-Marie Malmros med sin Ipad. Under sin yrkesverksamma tid var hon bland annat fastighetsmäklare och van datoranvändare. Nu vill hon kunna skriva en släktkrönika och behöver hjälp att installera ett särskilt program i Ipaden.
– Sedan har jag sett att det finns externa tangentbord, jag tror jag ska skaffa ett sådant.
Hennes son brukar hjälpa henne med det mesta som rör digitala prylar och tjänster, men hon vill gärna lära sig mer själv för att inte behöva känna att hon ligger honom till last.
– Han hjälper mig gärna, men har mycket annat omkring sig med jobb och familj.
Hjälpen från barn och barnbarn och att de inte alltid har tid är något som fler kursdeltagare vittnar om.

+
-