Pensioner

Vad händer med oss 57:or?

FRÅGA: Vad händer med frågan om den orättvisa skatten för oss födda 1957? Ibland skulle jag önska att vi gjorde lite som fransmännen, att gå man ut huse och demonstrera. PRO gör för lite – ni borde arrangera protester!

SVAR: I maj 2022 beslutade riksdagen att höja åldersgränsen för att få del av det förhöjda grundavdraget, från året då en person fyller 66 till året en person fyller 67. Ändringen trädde i kraft vid årsskiftet – bara sju månader efter beslutet. I ett slag ändrades förutsättningarna för tiotusentals personer som redan gått i pension eller varskott sin arbetsgivare om pensionering.
En usel hantering av riksdag och regering!
Trots stor ilska bland de drabbade (som i genomsnitt betalar omkring 2 000 kronor extra i skatt varje månad under hela 2023) och protester från PRO och de andra pensionärsorganisationerna har riksdag och regering inte velat backa eller kompensera de drabbade. PRO protesterade när regeringen missade chansen att rätta till skatteorättvisan i vårbudgeten. Faktum är att det av de åtta riksdagspartierna bara var Miljöpartiet som föreslog att staten skulle anslå pengar för att kompensera 1957:orna.
Man kan fundera på vilken metod som är effektivast för att sätta tryck bakom kraven om rättvis skatt för årskullen 1957. Jag är inte övertygad om att demonstrationer i fransk stil är det bästa. Däremot är jag säker på att ju fler som organiserar sig i pensionärsorganisationer, desto starkare blir pensionärernas röster. PRO är en demokratisk folkrörelse och som medlem har alla rätt att delta i besluten om hur PRO ska arbeta med politisk påverkan och vilka frågor vi ska prioritera.
Det bästa 1957:orna kan göra är att organisera sig som pensionärer!

+
-