Resa & Fritid

Gott glid i norska spår

Lillehammer och Gudbrandsdalen i Norge bjuder på en rejäl dos skidglädje. Här finns preparerade skidspår i mängd, och med flera pensionat och högfjällshotell längs lederna.

Publicerad 15 februari feb 2023
I norska Lillehammer finns över 200 mil av glid, spridda över de fem orter som ingår i Lillehammer Ski Resorts – Sjusjøen, Kvitfjell, Hafjell, Skeikampen och Gålå. Foto: Sam Hedman

Världens bästa längdskidåkning – finns den i norska Lillehammer? Ja, det hävdar de norska skidåkarna vi möter i spåren ute på fjällvidderna.
Den historiska trakten hyser hursomhelst världens längsta sammanhängande system av skidspår. Här finns över 200 mil av glid, spridda över de fem orter som ingår i Lillehammer Ski Resorts – Sjusjøen, Kvitfjell, Hafjell, Skeikampen och Gålå.
Det hela tog ordentlig fart i samband med de olympiska vinterspelen 1994, även om ”langrennet” alltid prisats högt här uppe.
En klassisk utgångspunkt är Fefor Høifjellshotell i Vinstra, nio mil norr om Lillehammer. Det är en del av Peer Gynt Ski Region, som sträcker sig från Espedalen i nordväst till Kvitfjell och Skeikampen i söder. Från det mer än hundra år gamla högfjällshotellet utgår längdspår i alla väderstreck.
Läget på närmare tusen meter över havet och med utsikt över Jotunheimens mäktiga fjällmassiv gör att det är lätt att bli kvar länge. Hotellet andas nationalromantik, där idel kungligheter, äventyrare och författare varit återkommande gäster.

Bildspel
+
-