Helsingfors – en tidlös huvudstad
En uppfriskande mix av gammalt och nytt, av främmande och välkänt – och mer olikt Sverige än man kan tro. Bakom Helsingfors släta trädörrar kan helt oväntade saker gömma sig.
En uppfriskande mix av gammalt och nytt, av främmande och välkänt – och mer olikt Sverige än man kan tro. Bakom Helsingfors släta trädörrar kan helt oväntade saker gömma sig.
Rymd, vind och doften av hav. För mig är Helsingfors en andra hemstad och en frisk fläkt efter jobb och stress därhemma. Jag vet inte hur många gånger jag klivit av båten eller planet, genast tagit på mig en extra tröja och sedan planlöst vandrat runt, runt. Jag tröttnar aldrig.
Gamla gator känns som nya varje gång, klassiska sevärdheter som domkyrkan och Sveaborg är lika underbara varje gång jag ser dem igen.
Kanske är det vädrets förtjänst. Helsingfors består av uddar och vikar vilket innebär att havet är ständigt närvarande. Klimatets effekter är påtagliga. Är det sommar och varmt är det så vackert att hjärtat gör ont.
Måsarna skriar, skärgårdsborna säljer grönsaker och fisk från sina båtar vid kajen och stadsborna äter picknick på klipporna med utsikt mot horisonten.
Tips! Om du passerar en UFF, eller annan vintagebutik – gå in! I Helsingfors kan man nästan alltid hitta finska designplagg till en bråkdel av second hand-priset hemma.
Är det vinter biter vinden iskallt, kryper in under alla halsdukar och varma tröjor som finns. Den sidan av Helsingfors är lika fantastisk som sommaren, om man tar den på rätt sätt.
Friska vindar blåser tag i kläderna och håret när man går över Salutorget mot Esplanaden och centrum. Här ligger de stora märkesbutikerna: Marimekko, Iittala, Aarikka och självklart också Mumins flaggskeppsbutik.
Uteserveringarna är av kontinentalt snitt och många sitter ensamma med sin Hufvudstadsbladet eller Helsingin Sanomat och dricker espresso.
Längre in i stan dricks bryggkaffe på kaféer som inte ändrats sedan glömda tider. Kafé Ekberg är ett sådant ställe. Med schackrutigt golv och 50-talsinredningen intakt har det stora konditoriet blivit en institution för Helsingforsare i alla åldrar.
”Kombinationen av ultramodern design och elektronik – samtidigt ofta en känsla av förflyttning
tillbaka till 50-talet.”
Många mindre, och mindre kända, kaféer, bjuder på en lika bra upplevelse. Beställ en kaffe och en kvargpirog (missa inte denna finländska delikatess!), sitt vid ett skrangligt utebord och titta på folk. Snart ser man att den finländska huvudstaden är väldigt olik den svenska.
Helsingfors är en tidlös stad. Kanske beror det på den unika kombinationen av ultramodern design och elektronik och samtidigt ofta en känsla av förflyttning tillbaka till 50-talet när man går in på ett kafé eller hotell.
Kanske beror det på människorna som ofta beskrivs som blyga men som inte tvekar att efter bastun kasta sig i en snöhög.
Det kan också ha att göra med närheten till Ryssland, som dock i dagsläget känns väldigt långt borta trots att E18 österut från Helsingfors slutar i S:t Petersburg.
Helsingfors är en stad som väcker nostalgi även hos den som inte varit där förut. Här är guiden till mitt Helsingfors, en stad starkt präglad av sin historia. ■
1. Kajen vid Salutorget. Köp frukt eller munkar att äta i
handen.
2. Oode. Helsingfors nya och moderna stadsbibliotek tar andan ur besökaren med sin arkitektur.
3. 50-talsmiljöerna. Man behöver inte leta länge för att
förflyttas tillbaka i tiden.
4. Bastu. Det finns flera centrala allmänna vedbastuar i Helsingfors, och det är en kulturupplevelse som inte får missas!
5. Design district. Finsk design är världens bästa och den
som fångar kartan över Helsingfors eget Design district
kommer antagligen att förlägga hela sin vistelse där.
Så reser du: Färja från Stockholm, ca 16 timmar. Eller flyg från Arlanda eller Landvetter. På klimatsmartsemester.se kan du se resans påverkan på miljön.
Tidsskillnad: + 1 tim.
Transfer: Färjeterminalerna ligger i centrala Helsingfors. Buss från flygplatsen tar ca 20 minuter.
Språk: Finska och finlandssvenska. De flesta kan engelska.
Bästa tiden: Maj-juni och sensommaren.
Valuta: Euro.
Mer information: myhelsinki.fi
Många hotell i Helsingfors har gamla anor. När man stiger in i de mörka tysta receptionerna känns det ofta som att förflyttas tillbaka i tiden. Undantagen finns bland vandrarhemmen och den svala finska designen.
Klaus K Hotel: Boulevardi (Boulevarden) 2, klauskhotel.com
Den minimalistiska designen är inspirerad av Finlands nationalepos Kalevala.
Hotel Kämp: Pohjoisesplanadi (Norra esplanaden) 29, hotelkamp.fi
Klassiskt hotell som haft en betydande roll i stadens historia, då det många gånger varit tillhåll för ryssar, journalister, kompositörer och författare. Numera är det ett av stans lyxigaste.
Restaurang Kosmos: Erottajankatu (Skillnadsgatan) 6, kosmos.fi
En institution som har serverat gäster sedan 1924. Restaurangen kombinerar klassisk finsk husmanskost med modern elegans. Här kan du smaka på traditionella rätter som ren och laxsoppa, men även experimentella rätter med internationella influenser. En huvudrätt kostar cirka 250–400 kronor.
Café Engel: Aleksanterinkatu (Alexandersgatan) 26, cafeengel.fi
Engel är ett mycket centralt frukostställe med ett fantastiskt läge och utsikt över Senatstorget och domkyrkan. Här kan du njuta av frukosttallrikar och lunchrätter för cirka 180 kronor, där kaffe och juice ingår. Atmosfären är klassisk och perfekt för en lugn morgonstart i Helsingfors.
Finländarna är världens mest kaffedrickande folk och det märks. Ett av de allra bästa tidsfördriven i Helsingfors är att sitta på kafé och iaktta världen runtomkring. Och det ska helst vara riktigt kaffe med bakelse, för den rätta känslan på de klassiska kaféerna.
Fazer café: Kluuvikatu (Glogatan) 3, fazer.fi/sv-FI/fazer-cafe/
Den finske chokladkungen Karl Fazer öppnade detta fransk-ryska konditori redan 1891. Kaféborden är placerade i en imponerande kupolsal. Testa Fazers potatisbakelser, en finsk delikatess.
Cajsan Helmi kafé: Kaisaniemi park, Kaisaniemigatan 6, teehelmi.fi/cajsan-helmi/
Ett charmigt kafé med en avslappnad atmosfär i lokalen för Finlands äldsta restaurang. Här serveras hembakade bakverk och rejäla smörgåsar.
Café Ekberg: Boulevarden (Boulevarden) 9, www.ekberg.fi
Mycket populärt bland lokalbefolkningen. Den vackra lokalen som är sig lik sedan många år är alltid full. Shackrutiga golv och gammaldags diskar.
Sval finsk design blandat med nyskapande trender dominerar Helsingfors shopping som håller mycket hög klass.
Marimekko, Iittala, Aarikka, Arabia, Artek och även Moomin shop. Alla dessa stora finska märkens huvudbutiker ligger inom några hundra meter på norra och södra Esplanaden. Vill man inte köpa allt så är butikerna små museer i sig.
Design district Helsinki: Inom några kvarter i närheten av Kampen finns nästan alla nya, heta finska designers representerade. Börja rundan på Design forum på Skillnadsgatan (Erottajankatu) 7 där du kan få en karta över designdistriktet.
designdistrict.fi/
Saluhallen på Hagnäs torg: (Hakaniemen kauppahalli) Hakaniemen tori (Hagnäs torg), hakaniemenkauppahalli.fi
Bara tio minuter från centrum ligger denna i många guider bortglömda saluhall som nu dessutom renoverats. På nedre våningen bedrivs med fördel studier i finsk matkultur, på övervåningen finns hantverk och kaféer.
Sveaborg (Suomenlinna)
Den historiska sjöfästningen från 1700-talet är en av Finlands mest besökta platser och en Unesco-världsarvsplats. Med sina bastioner, museer och mysiga kaféer är detta en perfekt dagsutflykt, bara en kort färjetur från Helsingfors salutorg.
suomenlinna.fi
Tempelplatsens kyrka (Temppeliaukion kirkko)
Kyrka insprängd i berget som tar andan ur en med sin unika arkitektur och otroliga akustik. En stillsam plats mitt i staden som lockar både turister och musikälskare.
temppeliaukionkirkko.fi
Ateneum
Finlands nationalgalleri är ett måste för alla som är intresserade av finsk konst och kultur. Här finns finska mästerverk som berättar om landets historia och kultur, liksom internationella utställningar i en klassisk och storslagen byggnad.
ateneum.fi
Helsingfors domkyrka
Behöver knappast ens nämnas! Den vita, neoklassiska domkyrkan är en symbol för Helsingfors och ligger på Senatstorget, mitt i det mest centrala Helsingfors.
helsinginseurakunnat.fi/sv/index/helsingintuomiokirkko.html.stx
HAM Helsinki (Helsinki Art Museum)
Museet, beläget i det ikoniska Tennispalatset, fokuserar på modern och samtida konst. En stor del av samlingen består av Helsingfors offentliga konstverk, vilket gör hela staden till ett levande galleri. Missa inte Tove Janssons fresker, som är en av höjdpunkterna i museets samling. hamhelsinki.fi
Kotiharjun sauna: Åstorgsgatan (Harjutorinkatu) 1, otiharjunsauna.fi
Löyly: På Salutorget, loylyhelsinki.fi
Ingen tur till Finland utan vedbastu! I Berghäll finns stadens mest kända och autentiska allmänna bastu, Kotiharju sauna, där den som vill kan bli skrubbad av en tvätterska. En mer modern bastu är den stora skulpturala träbyggnaden Löyly mitt på salutorget med tre vedeldade bastur, en utomhusswimmingpool för användning året runt och en restaurang. Bered dig på innerliga samtal, för i bastun är hjärtat ofta lite närmre ytan.