Nyhet

Insamlingen till Ukraina fortsätter

155 000 kronor. Så mycket har distrikt, föreningar och enskilda PRO-medlemmar hittills samlat ihop som stöd till äldre i det krigsdrabbade Ukraina. Insamlingen fortsätter. Behovet av stöd är stort.

Publicerad 10 maj maj 2023
Hjälpbehovet är fortsatta stort i Ukraina. Bild till vänster: Strömavbrotten är vanliga i Ukraina. Lika bra att satsa på storkok medan det finns el. Bild överst till höger: En polis överlämnar ett hjälppaket på uppdrag av välgörenhetsorganisationen TLU vars syfte är att bistå äldre i krig. Bild nederst till höger: En äldre kvinna i staden Tjerkasy i centrala Ukraina får hjälp att täta sina fönster.

I början av 2022 tog PRO Global initiativ till en Ukraina-insamling, för att stötta de äldre som är kvar i det krigsdrabbade landet och som nu lever under svåra förhållanden. PRO Global, en konceptförening som arbetar för att bidra till att förbättra den växande äldre befolkningens situation i världen, tog kontakt med PRO Stockholms län för att få praktisk hjälp med insamlingen.
De största givarna hittills har varit PRO Värmland som skänkte 43 000 kronor, pengar som kom från en avvecklad stödfond, och PRO Salem-Rönninge som beslutade att skänka 25 kronor per medlem vilket resulterade i summan 11 400 kronor. PRO Skåne och PRO Kultur i Stockholm hör också till de större bidragsgivarna, som vardera skänkt 10 000 kronor.
Annika Lindblad Nieminen på PRO Stockholms län berättar att många privatpersoner, alltså enskilda medlemmar över hela landet, också skänkt pengar.
– Det är allt från 50 till 500 kronor. Alla bidrag räknas, säger hon.
PRO Global har sedan länge haft ett samarbete med den ukrainska äldreorganisationen Tyrbota.
I ett brev till PRO Global berättar Tyrbotas föreståndare Galina Poliakova om de ständiga strömavbrotten, den dåliga uppvärmningen, avsaknaden av internet och hur det påverkar vardagslivet i krigets Ukraina – och hur fantastiskt det känns att det finns människor utanför Ukraina som bryr sig och vill ge stöd.
”Strömavbrott är ett vardagligt fenomen idag. Det betyder att vi inte har någon belysning och ingen internetanslutning. För dem som använder elektriska spisar är det en absolut katastrof.
Ett annat problem är att hissarna inte fungerar. Människor som bor i flervåningsbyggnader står inför många svårigheter: till exempel bor vår projektadministratör, en mycket hårt arbetande dam på 72 år, på 22:e våningen”.Brevet fortsätter:

Rysslands anfallskrig mot Ukraina slår hårt mot såväl gammal som ung. Foto: Aleksandr Gusev / SOPA Images/Sipa USA

”Nästan 16 miljoner ukrainare har lämnat sina hem: vissa är utomlands, andra har flyttat till västra Ukraina. Äldre människor föredrar att bo kvar hemma. I de brända och förstörda byarna och städerna finns det ensamma, utsatta människor som utsätts för raketattacker och som saknar ström och tillgång till mat, varma kläder, värme och medicinsk hjälp.
Några som drabbats särskilt hårt är äldreboendena. Tyrbota har gett ekonomiskt stöd till 34 sådana boenden, även i krigsområdena. Vissa äldreboenden finns på de territorier som ockuperas av ryssar, andra har förstörts av missilattacker.

+
-