Guide

Jag hör inte vad du säger – ska jag skaffa hörapparat?

Tycker du att alla pratar otydligt nuförtiden? Har du svårt att hänga med i samtalet när många pratar samtidigt? Har någon kommenterat att du har teven på väldigt högt? Då är det dags att kolla hörseln.

Publicerad 14 mars mar 2023
Det går att koppla sina hörapparater till sin smarta telefon och använda dem för vanliga samtal och för att lyssna på radio, musik och poddar. Foto: IStock

Ålder är den vanligaste orsaken till att man börjar höra sämre. Varannan person över 75 år har nedsatt hörsel och i åldersgruppen 65 till 74 har en av tre en hörselnedsättning som gör det svårt att hänga med i samtal och ta del av vad som sägs i radio och tv, gå på teater och njuta av konserter.
Med andra ord är det ganska vanligt att hörseln blir sämre ungefär samtidigt som pensioneringen infaller och det sociala livet förändras. En hörselnedsättning kommer ofta smygande – det är vanligt att närstående märker det först. Så om familj och vänner säger att du verkar höra dåligt – ta det på allvar! Om du märker att det blir svårt att hänga med i samtalen kan det bidra till att du väljer att dra dig undan. Det i sin tur kan leda till depression – och till och med påskynda utvecklingen av demenssjukdomar.
– Många söker hörselvård för sent, menar Elina Mäki-Torkko, som är verksam vid Örebro universitet och på audiologiska kliniken på Örebro universitetssjukhus.
– Påfrestningen av att inte höra ordentligt medför ofta stress, huvudvärk, kroppsvärk, tinnitusproblem, ständig trötthet och utmattning. Forskningen visar också ett tydligt samband mellan obehandlad hörselnedsättning och demens, säger Elina Mäki-Torkko i ett pressmeddelande från Hörselskadades riksförbund, HRF, med anledning av HRF:s nylansering av det digitala hörseltestet Hörseltestaren.

Monica Kronquist, PRO Oxie.

Monica Kronquist är sekreterare i styrelsen för PRO Oxie i Skåne. Hon hörde av sig till PROpensionären och berättade att deras förening bjöd in en representant från hörselvården i Skåne för att informera medlemmarna om hörselnedsättning och vilka hjälpmedel som finns att få.
– Det blev väldigt uppskattat av medlemmarna, berättar Monica Kronquist. Det blev som en väckarklocka att det finns en koppling mellan dålig hörsel och risk för demens.
Det är ansträngande för hjärnan att försöka förstå vad som händer när man inte hör. Och att undvika sociala kontakter påverkar också negativt. Om du märker att du hör dåligt ska du kolla din hörsel.

+
-