Film

Almodóvar gör ny succéfilm

På bilden ser vi Milena Smit till vänster och Penélope Cruz. Foto: Scanbox.

Han är lite av kvinnornas regissör, spanjoren Pedro Almodóvar – just nu bioaktuell med Parallella mödrar.
Visst har han även gjort filmer om män. Men det är ändå talande att han fick sitt stora genombrott 1988 med den färgstarka komedin Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Drygt tio år senare kom hans hittills mest prisbelönta film, den – ursäkta om jag tar i! – HELT underbara Allt om min mamma. Jag minns hur jag vacklade ut ur bion efteråt och fick vänta någon minut innan jag kunde prata med kompisarna om vad vi just sett. SÅ berörd var jag.

Och tänka sig. Jag kände faktiskt något liknande när jag nyligen såg Parallella mödrar. Plötsligt förstod jag varför den fick nio minuters stående ovationer vid filmfestivalen i Venedig, där den även gav Almodóvarstammisen Penélope Cruz skådespelarpriset.
Filmen är deras sjunde samarbete och Cruz spelar Janis, en sen förstföderska som delar sjukhussal med en tonåring som också föder sitt första barn. Bägge är singlar och upplevelsen skapar ett särskilt band mellan de omaka mödrarna.
Men så ingriper ödet och ställer Janis inför ett moraliskt val som är så laddat och pressande att det känns rent fysiskt i biofåtöljen.

+
-