Film

En musikdokumentär om Cornelis

Cornelis Vreeswijk gick bort blott 50 år gammal 1987. Foto: Bengt H. Malmqvist/Premium Rockshot

Jag behöver bara se filmens titel för att hans röst plötsligt ska höras inne i mitt huvud.
Somliga går med trasiga skor.
Cornelis Vreeswijk skrev låten för över 50 år sedan och nu har den gett namn till en dokumentärfilm om hans liv, med biopremiär den 17 november. Regissören Magnus Gertten säger att just den där låten fångar filmens fokus:
– I hela sitt liv skrev han om de som befinner sig i samhällets botten. Cornelis såg dem och kände samhörighet. I perioder av sitt turbulenta liv var han också en av dem. Han söp, knarkade, hamnade i fängelse, men lyckades alltid resa sig upp igen och skriva nya, fantastiska sånger.
2014 gjorde Gertten välförtjänt succé med en annan musikdokumentär, Tusen bitar, om Björn Afzelius. Trots att jag aldrig tidigare hade brytt mig om den populäre proggrockaren berörde filmen mig så starkt att jag fick tårar i ögonen.
Så jag har höga förväntningar på Gerttens nya film som enligt honom själv innehåller ”massor av ovisade arkivfilmer och opublicerade intervjuer”.
Det kom förvisso en biografifilm 2010 med namnet Cornelis men trots snygga bilder och fin tidskänsla kom vi aldrig huvudpersonen riktigt nära.
Jag tror mer på dokumentärformatet.
Min egen relation till Cornelis Vreeswijk grundlades när jag som 12-årig grabb hörde honom sjunga Brev från kolonien i melodiradion. Redan inledningen med sitt ”Hejsan morsan, hejsan stabben!” gjorde mig på gott humör. Det lät ju så tufft och fräckt.
Jag är inte övertygad om att dagens 12-åringar håller med mig.

FILM: Somliga går med trasiga skor
PREMIÄR: 17 november

+
-