Film

Ett välgörande filmbalsam för själen

Höstens "må-bra"-film, Mrs Harris goes to Paris.

Leslie Manville har huvudrollen i Mrs Harris goes to Paris. Foto: David Lukazs/2021 Ada Films Ltd

Jag är normalt ingen älskare av utpräglade ”må-bra”-filmer. Eller feel good som vi brukar säga även i Sverige.
Inte för att jag vill må riktigt dåligt i biofåtöljen. Men alltför beräknande må-bra-filmer som trycker på olika knappar för att värma mig på artificiell väg gör mig mer irriterad än engagerad.
Dock har den alltmer oroande verkligheten runt omkring oss gett mig ett ökat sug efter små pauser från allt det bistra.
Lite flykt helt enkelt.
Därför gladde jag mig åt den brittiska mysdeckarserien Dödligt kapitel som jag hittade på SVT Play, där den ligger kvar till 30 maj 2023.
Hjältinnan spelas av den 66-åriga, smått oemotståndliga Leslie Manville.
Och nu slumpar det sig så att hon spelar huvudrollen även i den bioaktuella dramakomedin Mrs Harris goes to Paris (premiär den 14 oktober). Jag har ännu inte haft tillfälle att se filmen men i USA gick den hem hos både kritiker och publik – och det jag läser om den låter som balsam denna tuffa tid.
Filmen utspelas på 1950-talet och Manvilles rollfigur är en änka som städar hos rika Londonbor. När hon hos en av dem får syn på en Diorklänning faller hon i trans. Hon bestämmer sig för att försöka ta sig till Paris och ta del av haute couture-världen.
Det här skulle kunna bli översockrat men jag litar på Leslie Manville. Hon har en sälta i sin utstrålning som kan balansera risken för överdrivna gulligheter.
Att filmen hamnar i Paris minskar inte lockelsen. Tillsammans med New York är det min favoritstad på vita duken.
FILM: Mrs Harris goes to Paris
PREMIÄR: 14 oktober

Filmtips i SVT:


Gone Girl (2014) Filmatiseringar av spänningsromaner gör mig ofta besviken. Så icke denna laddade thriller med Ben Affleck och Rosamund Pike. SVT 1 8/10 + Play till 21/10.

+
-