Film

Hålla samman – i skratt och sorg

Snart är den här, SVT-serien som väckte min nyfikenhet så fort jag hörde talas om den.

Fr v: Ulrika Nilsson, Lennart Jähkel med hunden Heaven och Michaela Thorsén i serien Hålla samman. Foto: Anders Nicander/SVT

Hålla samman är titeln och serien, som utspelas i Ystad, kretsar kring två omaka systrar (Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson) och deras pappa (Lennart Jähkel). Han driver en bilverkstad men har på sistone betett sig märkligt. Snart kommer den fruktade diagnosen: Alzheimers sjukdom.
De båda döttrarna har helt olika syn på hur den nya situationen ska hanteras.
SVT beskriver serien som en varm dramakomedi där sorg, ilska och dråpligheter blandas med förlösande skratt.
Eftersom min egen far fick Alzheimer har jag på nära håll sett vilken hemsk sjukdom det är. Men jag tror samtidigt på just humorn som en räddare i livets mörkare stunder.
Och när jag vid en pressträff frågar seriens regissör Maria Blom om det var svårt att hitta balansen mellan humor och allvar så tycker hon inte det:
– Nej, jag tror inte att vi skojar bort något allvarligt, inte så länge man själv känner att man gör det med hjärtat.
Maria Blom har sysslat mycket med teater och film – bland annat guldbaggevinnaren Masjävlar – men det här är hennes första tv-serie. Gav den mersmak?
– Ja, verkligen!
Hon hade inte jobbat med någon av skådespelarna tidigare och berättar om provfilmningen, när huvudtrion Lennart Jähkel, Michela Thorsén och Ulrika Nilsson för första gången hamnade i samma rum:
– Det var häftigt! Nånting som hände på riktigt. Det BLEV en familj! Jag stod bakom kameran och bara kände att, Ja!!! l

Serie: Hålla samman
Premiär: 27 oktober SVT Play,
30 oktober SVT 1

+
-