ÖPPET BREV

Mona och Leif – två av bedragarnas offer berättar

PRO:arna Mona Neppenström och Leif Mårtensson är två av alla de pensionärer som utsatts för bankbedrägerier. Här publicerar vi deras öppna brev till statsministern, där de kräver att regeringen ska se till att bankerna tar sin del av ansvaret.

Publicerad 14 maj maj 2024
Mona Neppenström och Leif Mårtensson skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson (M) om bankbedrägerier. Foto: Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet och privat

”Vem tryckte på knappen?”

Öppet brev till Statsminister Ulf Kristersson om bankerna och bedrägerier via Swish:

Den 30 augusti 2022 drabbades undertecknad av ett bankbedrägeri via Swish-tjänsten. Jag var då 79 år. Brottet pågick från 11.45 på dagen till 23.15 på kvällen. Så fort jag försökte avsluta samtalet ringde de upp igen, så snabbt att jag inte hann slå ett nummer.
Elva gånger presenterade sig någon som ”Joar Nilsson, banken x, här”.
Enligt deras narrativ skulle jag sitta framför datorn hela tiden, vara inloggad och ha telefonens högtalare på för att kontrollera att inget hände med mitt konto. Då och då fick jag information om att någon försökte göra inköp i utlandet och att någon lagt in en ”flytande” Swish-överföring på ett större belopp. När jag blev upprörd sa man att en av bankens skickliga dataexperter hade skapat en elimineringskod mot Swish och det var den som skulle kunna rädda situationen.

+
-