Norge bjuder på julstämning
Vi tog tåget till Trondheim och världsarvet Røros för en midvinterhelg. Det är julmarknaderna som lockar, med lokal gastronomi, slädturer och vinterbad. Och historiska boenden i kulturmärkta byggnader.
Vi tog tåget till Trondheim och världsarvet Røros för en midvinterhelg. Det är julmarknaderna som lockar, med lokal gastronomi, slädturer och vinterbad. Och historiska boenden i kulturmärkta byggnader.
Det är andra helgen i december, och vi har precis anlänt till Trondheim, efter att ha rest med tåg och buss tidigt om morgonen från Östersund via Storlien. Julmarknaden pågår under mer än två veckor och hör till en av Norges största.
Det tar en kvart att promenera från stationen till Britannia, där vi bokat rum för en natt. Ett anrikt hotell från slutet av förra sekelskiftet, som nyöppnade våren 2019. Byggnaden räknas som ett historiskt landmärke i Norge, med idel kungligheter och kändisar som gäster under åren. Drottning Elisabeth, Henrik Ibsen och Fridtjof Nansen är några exempel.
Besöket börjar med Bakklandet, Trondheims kanske mest pittoreska stadsdel, som bjuder på en rejäl dos julkänsla under decemberveckorna. Området ligger på andra sidan Nidälven.
Efter att ha vandrat över Gamle Bybron, med anor från sent 1800-tal, tar kullerstensgatorna vid. De kantas av renoverade hamnmagasin och trähus som lyser av snickarglädje.
Här möter Knut Nilsen-Fosland upp, som under många år guidat turister i de pyntade kvarteren med bostäder, små butiker, kaféer och restauranger.
– Trondheim är ju Norges tredje största stad, grundad redan för över tusen år sedan, just här där älven rinner ut i Trondheimsfjorden. Nidaros, som den hette då, var till och med huvudstad mellan åren 1030 och 1217, berättar Knut där vi står vid Nedre Nygata, med älven tätt inpå.
Strax ovanför Gamle Bybro ligger Baklandet Skydsstation. Ett annorlunda kafé i k-märkt byggnad med anor från 1700-talet, som under åren varit mjölkbutik, tvätteri, hattmakeri och skjutsstation. Den blev för ett antal år sedan utsett till Årets kafé av resemagasinet National Geographic, och har sedan dess lockat besökare från hela världen.
– Här skapade danska Gurli Riis Holmen för många år sedan en mötesplats för norsk husmanskost med dansk knorr, berättar Knut som kuriosa.
Hennes sillbrickor med inläggningar blev raskt en succé, i synnerhet som hon även erbjöd 350 olika sorters akvavit från hela Skandinavien. Nog så populärt i juletider.
Annars hör fisksoppan och morotskakan till höjdarna. För traditionen består, trots att Gurli nu pensionerat sig. Men hon bor fortfarande kvar i ett av grannhusen och besöker sitt gamla kafé då och då.
Nidarosdomen ligger nära, den plats där Olav den Helige sägs vara begravd. Katedralen markerar slutet på den närmare 60 mil långa S:t Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled, med början i svenska Selånger.
– De första spadtagen för kyrkan togs redan 1070, där de äldsta bevarade delarna är från 1100-talet, viskar Knut, där vi stunden senare står inne i den väldiga katedralen för att få lyssna till sägner och sanna historier om kung Olav och slaget vid Stiklestad,
Vi lyckas även att få tag på biljetter till julkonserten senare i afton, med Nidaros Jentekör. En klassiker, som vi inte får missa, enligt Knut.
Hennes sillbrickor med inläggningar blev raskt en succé, i synnerhet som hon även erbjöd 350 olika sorters akvavit från hela Skandinavien.
Det är nära till lunchen i Trondheims litteraturhus. Här ligger Sellanraa – kafé, bokhandel och restaurang. Det är som att komma hem till någons vardagsrum, där man kan bläddra i en bok eller ett magasin medan man väntar på maten, som präglas av fisk från havet och en hel del kött och grönt från bondgårdar i trakten.
Trondheim har under de senaste åren klivit fram som en av Norges främsta matstäder, med flera restauranger omnämnda i Guide Michelin, som Credo, Fagn och Speilsalen på Britannia – alla med varsin stjärna.
För den som vill lära sig mer om kortrest mat är Bondens marknad ett måste – en färgstark och doftrik del av julmarknaden. Här har merparten av Trøndelags matproducenter mött upp, som visar det bästa och mesta av regionens rika matkultur. Så trots att vi just ätit lunch kan vi inte låta bli att smaka på pinnekjøtt, rakfisk, spekemat, lokala ostar och lemse – en slags tunnbröd på trøndelagsvis.
I ett av stånden står syskonen Anna och Jonathan Strand från Hognamat, med nyfikna kunder på rad.
– Vår farbror har ett eget slakteri och rökeri, och vi brukar hjälpa till under marknadsdagarna så gott det går.
De erbjuder bland annat korv på myskoxe och älg, kalvsalami, chorizo och lammrulle. Och så pinnekjøttet förstås – saltade revben av lamm som är ett måste på det norska julbordet.
På Trondheim Torg, med stort pariserhjul och restaurangtält med sprakande brasa, dominerar hantverket. Sniderier, keramik, plädar, ullsockor och rejäla hemstickade vantar. Dessutom het dryck från Pala, ett av flera små kafferosterier i regionen, där Idar Ellingsen grejar varsin espresso i aftonkylan.
Snart är det dags för konserten i katedralen och därefter middag på Spontan vinbar, som drivs av svenske Oskar Svärd och Fredrik Engen. Baren har blivit en mäkta populär mötesplats för lokalborna, där man kan njuta av enklare smårätter tillsammans med ett glas vin. Eller en mer raffinerad julmeny på restaurang Saga, vägg-i-vägg. En storasyster till vinbaren.
Røros nästa. Efter frukost nästa morgon hinner vi med ett bastubesök på Havet Arena vid Nyhavna, innan färden med tåg går vidare.
En minst sagt udda badupplevelse, med gemensam storbastu och små bastustugor att hyra ute på bryggorna. Dessutom en isvak att svalka sig i. En bra start på dagen.
Resan till den mer än 350 år gamla gruvstaden går sedan från kust till ett böljande fjällandskap på drygt två timmar.
Väl framme möts vi av en gnistrande småstadsidyll, där termometern visar på 25 minusgrader. Røros bjuder på smala gränder och gamla stocktimrade trähus med juldekorationer i fönstren, krans på ytterdörr och julgran på gårdstunet.
Längs de två huvudgatorna samsas hantverksbutiker, kaféer och gallerier med marknadsstånd där du kan finna allt från ljusstakar, skinnvaror och hemstickade vantar till keramik, glas och smide. Man frestar även med ”kortreist mat” i mängd, och smakprov av renkött, rökt korv, ost, bröd, honung och marmelad.
Orten har även flera goda kaféklassiker att välja mellan, med Kaffestuggu i topp. Här kan man som besökare äta lunch, fika och smaka på klassiker som flatbröd, rømmegrøt, pjalt och Røros-Lemse – som serveras med smör och socker.
Men Røros är så mycket mer än mat. För den som gillar hantverk och konst så finns här en mängd butiker och gallerier. Närmare ett 50-tal bofasta konstnärer och hantverkare ser till att kulturen verkligen lever – året om.
Emellanåt är häst och släde mer vanligt förekommande än bilar
På Apotekergården en bit bort säljer Kaja Eggen mjuka fårskinn och lammkött från den egna gården en bit från Røros.
– Missa inte ett besök på Røros Tweed, som tillverkar färggranna ullplädar, tipsar Kaja. En kylig vinterdag som denna är den gamla textilfabriken klart värmande.
Emellanåt är häst och släde mer vanligt förekommande än bilar på Kyrkgatan, där man som besökare kan njuta av en tur genom den historiska delen av Røros.
En av de mer erfarna hästförarna är Rune Randen, som kört i mer än 40 års tid.
Rørosmarknaden i februari är höjdpunkten för honom.
– Det är då vi återupplivar de gamla forböndernas långväga resor från Klövsjö och Idre på andra sidan gränsen för att idka byteshandel.
Vi hänger med på en utflykt i blå timmen, med tända facklor och en stor renfäll som värmedyna. Sedan vankas middag på Vertshuset, där vi även ska övernatta. Strax ovan tronar Bergstadens Ziir, den ståtliga kyrkan som byggdes 1784 ”för Guds härlighet och stadens utsmyckning”. I morgon har vi bokat in oss på en julkonsert även där. ●
Kommer du med bil till Trondheim och har en extra dag kan det vara värt att upptäcka matkulturen i närområdet. Med Bårdshaug herrgård i Orkanger som utgångspunkt finns flera goda utflyktsmål. Som kretsloppsgården Skjølberg Søndre i Svorkmo, där Elin Östlund och Carl Erik Nielsen har kafé och jullunch under december. Hållbarhet och ekologiskt är ledorden, som gjort att de levererat grönsaker till Michelinkrogen Credo i Trondheim.
Och endast några kilometer väster om Bårdshaug ligger prisbelönta Orkladal ysteri. Merethe Landrø har tagit flera medaljer i VM för sina lagrade gårdsostar och har en liten butik i anslutning till mejeriet.
Dessutom är Bårdshaug en historieresa i sig. En praktfull gård med tinnar och torn från förra sekelskiftet. Här har svenske Oscar II övernattat, i en speciellt framtagen säng som fortfarande finns i kungarummet.
Restaurangen satsar på lokala råvaror, med fisk, skaldjur och vilt i fokus. Något som även märks på julbordet. www.baardshaug.no facebook.com/skjolbergsondre
Resa hit: Trondheim ligger nära svenska Storlien, och kör du bil är det enklast via Östersund och Åre. SAS har även direktflyg från Arlanda. Men varför inte ta tåget till Trondheim, via Östersund, och sedan åka tåg vidare till Røros, ca 15 mil söder om Trondheim. Tågresan mellan Trondheim och Røros tar dryga två timmar.
Väldoftande julmarknad: I Trondheim kan du 4-21 december ta del av hantverk och matkultur från regionen Trøndelag. Ett 70-tal utställare fyller träbodar och tält vid Trondheim Torg.
visittrondheim.no, midtbyen.no
Stämningsfyllt världsarv: Den 5-8 december är det stämningsfylld julmarknad i Røros, med marknadsbodar, julmat och slädturer i fackelsken. Rørosmartnan. Nordens största vintermarknad, hålls i februari.
roros.no, julemarkedroros.no
Bo bra i Trondheim: Vill man lyxa till det en natt kan det vara värt att satsa på Britannia. Det anrika hotellet har varit stängt i flera år för en totalrenovering, med öppnade på nytt år 2019. Nidaros Pilegrimsgård vid katedralen erbjuder prisvärda dubbelrum och är populärt bland pilgrimsvandrare. nidarospilegrimsgard.no, britannia.no
Bo bra i Røros: Verthuset Røros, med anor från 1700-talet, har rustika rum mitt i centrum. Antingen bor du på Rammgården eller i Bröderna Krogs Uldvarefabrikk. Ett annat historiskt boende är Erzscheidergaarden ovanför kyrkan. Delar av huset är kulturminnesmärkt.
vertshusetroros.no, erzscheidergaarden.no