Nyhet

Nya äldreministern: ”Det kommer att bli dyrare för Pär, 85”

Nya äldreministern Anna Tenje tycker att hon ”levlade upp”, prioriterade, äldrefrågorna i Växjö när hon var kommunalråd där. Men alla stadens pensionärer håller inte med. Och nu flaggar den 45-åriga moderaten för att tuffa tider stundar för landets äldre.

Publicerad 7 december dec 2022
PRO har kritiserat regeringens budget för att den "inte innehåller något som förbättrar äldres ekonomiska situation". Anna Tenje tar dock kritiken med ro. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Anna Tenje har tagit över rummet efter Ardalan Shekarabi som flyttade ut från socialdepartementet efter S-regeringens valförlust i höstas. Innanför dörren står en bronsbyst föreställande Shekarabis partikamrat Gustav Möller, socialminister i Per Albin Hanssons regeringar mellan 1939 och 1951 och känd för sin princip att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.
– Det kan jag hålla med om! säger Anna Tenje när PROpensionären träffar henne i början av november.
Den 45-åriga moderaten blev äldre- och socialförsäkringsminister när regeringspartierna gjort upp med Sverigedemokraterna i Tidöavtalet och Ulf Kristersson kunde bilda regering.
Innan dess var hon kommunalråd i Växjö där pensionärerna blev förvånade när hon utnämndes till minister, enligt Karin Persson, vice ordförande i kommunens PRO-förening.
– Vi upplever inte att hon har gjort så väldigt mycket för pensionärerna här, säger hon.
Som exempel nämner Karin Persson bland annat Wilhelmshill, en trävilla från förra sekelskiftet vid Helgasjön i Växjös utkant. Sommartid fungerade huset länge som ”fritidsgård” för kommunens pensionärsorganisationer, men 2019 var det stopp, vilket väckte starkt missnöje. I Smålandsposten vände sig en insändarskribent direkt till Anna Tenje:
”Som borgerlig väljare kan jag bara skämmas å era vägnar.”
– Det är en lång och komplicerad historia, jag vet inte riktigt om vi ska utveckla den nu, säger Anna Tenje tvekande.

Upprinnelsen var att pensionärerna plötsligt förväntades ställa upp med exempelvis sociala insatser på Växjös äldreboenden för att kommunen skulle stå för kostnaderna för villan.
– En motprestation för hyran som vi från skattebetalarnas och kommunens sida ändå bekostade. Men man var inte intresserade av att ingå i ett sådant partnerskap, utan man ville ha och äta kakan, säger Anna Tenje.
Själv anser hon att hon har prioriterat, eller ”levlat upp”, pensionärernas frågor i Växjö. För att göra det gick hon själv in som ordförande i det kommunala pensionärsrådet, en position kommunstyrelsens ordförande sällan har.
– Jag värdesätter de sex åren oerhört, för jag har lärt mig så mycket om äldreomsorg och äldrefrågor.

+
-