Onödiga pengar på mediciner
Det finns pengar att spara på att byta ut receptbelagda läkemedel mot likvärdiga billigare varianter. Men bland vissa människor finns ett motstånd vilket kostar dem onödiga pengar.
Det finns pengar att spara på att byta ut receptbelagda läkemedel mot likvärdiga billigare varianter. Men bland vissa människor finns ett motstånd vilket kostar dem onödiga pengar.
Sedan 2002 ska apoteken erbjuda patienter att byta ut de läkemedel de fått på recept mot ett likvärdigt men billigare alternativ. Detta kallas för generiskt utbyte och kom till för att spara pengar för både samhälle och individ.
SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, har nyligen släppt en rapport om hur man skulle kunna få fler att byta till en alternativ medicin – och därmed spara pengar. Man har granskat alla köp av receptbelagd medicin som gjorts av vuxna invånare i Västerbotten under två års tid. Rapporten visar att många människor avstår från möjligheten att byta ut det förskrivna läkemedlet mot ett billigare.
En av de främsta anledningarna till att människor säger nej är, enligt rapporten, okunskap.
– Motståndet mot generiska läkemedel beror ofta på okunskap och felaktiga föreställningar om att de billigare alternativen skulle ha sämre effekt eller orsaka fler biverkningar, säger David Granlund, nationalekonom vid Umeå universitet som skrivit rapporten.
Han drar slutsatsen att det behövs mer och tydligare information för att få fler att våga byta till den billigare varianten. Han tycker också att läkare oftare borde skriva den generiska produkten på receptet.
– Stora besparingar kan göras om apotek och sjukvården fokuserar på att övertyga patienter att acceptera ett första byte. Resultaten visar att när en patient väl gjort det, minskar risken att avböja nästa gång. Effekten håller dessutom i sig över tid, säger David Granlund.