Resa & Fritid

På jakt efter norrskenet

Polarljuset och norrskenet väntar. För oss som gillar midvinter och har en längtan till arktiskt klimat är Abisko den rätta platsen, i synnerhet när man reser med tåget från Mälardalen via Luleå och Kiruna. En färd som avslutas längs klassiska Malmbanan mot Narvik.

Publicerad 14 december dec 2021
Polarljus och panoramavy över Torneträsk och Abisko. Foto: Sam Hedman

Så här i midvintertid är vi en handfull förväntansfulla besökare som kliver av vid Abisko Östra, efter en natt längs rälsen. Den lilla fjällbyn har egen tågstation, med sjön Torneträsk och de mäktiga bergsmassiven som riktmärken.
Här föddes i mångt och mycket den svenska fjällturismen, i samband med att järnvägen mellan Gällivare och Narvik byggdes i början av 1900-talet.
Abisko rankas som en av de bästa platserna i världen för det dansande ljuset på himlavalvet. Under november till början av mars är förutsättningarna som allra bäst.

Abisko Mountain Lodge ligger vid vägens slut, en kort promenadväg från järnvägen, där vandringsstigar och skidspår tar vid. Ett gediget boende mer likt ett rustikt fjällpensionat, där restaurangen lockar med idel lappländska delikatesser.
Värdparet Dick Johansson och Mina Johansson-Dahl är två erfarna fjällentusiaster som ser till att gästerna stortrivs.

+
-