Regeringen: Stor tandvårdsreform för äldre
En omfattande tandvårdsreform med högkostnadsskydd. Det utlovar nu regeringen.
En omfattande tandvårdsreform med högkostnadsskydd. Det utlovar nu regeringen.
På fredagen meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD), på en presskonferens, att regeringen föreslår att 3,4 miljarder årligen satsas på reformen som är tänkt att börja gälla 1 januari 2026 och innebära ett kraftigt ökat högkostnadsskydd från 67 år och uppåt.
– Vi kommer att genomföra den största tandvårdsreformen på 20 år, säger Jakob Forssmed.
Detaljerna i förslaget är inte klara. Utredningen som är tillsatt ska presenteras den sista oktober i år.
Tandvårdsreformen är en av flera förändringar som berör äldre:
– Vi gör välavvägda och målinriktade åtgärder för att stärka äldreomsorgen och äldres hälsa. Tandvården blir mer tillgänglig där behovet är som störst, vi satsar på en mer kunskapsbaserad omsorg och inför fast omsorgskontakt på särskilda boenden samtidigt som vi också stärker stödet till anhöriga, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
För Pensionärernas riksorganisation, PRO, är tandvårdsfrågan en sedan länge prioriterad fråga. PRO har drivit frågan om ett högkostnadsskydd för tandvård som inom övriga vården. Undersökningar har visat att många medlemmar undviker att gå till tandläkaren.
– Många av våra medlemmar har inte råd att gå till tandläkaren med ens det nödvändigaste, säger Marie Näslund, samhällspolitisk chef.
Däremot är PRO kritiskt till att unga, enligt förslaget, drabbas då åldern för avgiftsfri tandvård planeras att sänkas från 23 till 19 år. Även om äldre har stora behov, vill inte PRO att reformen sker på bekostnad av de unga.
Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.