Rofylld vandring på Mallorca
Allt fler upptäcker Mallorcas vilda natur, i synnerhet under vår och höst. Hyr en bil och ge dig ut på serpentinvägarna, med idel goda vandringsstopp och cykelturer längs vägen.
Allt fler upptäcker Mallorcas vilda natur, i synnerhet under vår och höst. Hyr en bil och ge dig ut på serpentinvägarna, med idel goda vandringsstopp och cykelturer längs vägen.
Det tar inte mer än 30 minuter från Palma de Mallorca till foten av Tramuntana. Ett bergsmassiv med djupa dalgångar, pinjeträd, olivlundar och citrusodlingar i mängd. Slingrande vägar leder till små byar där lugnet råder även under högsäsong.
Bergskedjan Serra de Tramunta bjuder på flera tusenmeterstoppar och vandringsleder som sträcker sig längs kusten och vidare upp på högre höjder
Den världsarvsmärkta bergsregionen lockar vandrare och cyklister året om, även om höst och vår är bästa tiden att besöka ön. Staden Sóller är en god utgångspunkt. Härifrån utgår flera fina vandringsstråk och cykelrutter.
Många väljer att ta tåget hit – från Plaza de España i Palma. 1912 var det premiär för tågbanan mellan de två städerna, och året därpå hela vägen till hamnstaden Port de Sóller. De gamla antika vagnarna rullar än idag längs den 25 km långa sträckan, som leder genom ett pastoralt landskap med olivodlingar, apelsinlundar och blommande mandelträd.
Den sista delen – från Sóller till livliga Port de Sóller – är det spårvagn. På endast sju kilometer stiger järnvägen närmare 200 meter. Spåren går genom gamla valvbroar och tretton tunnlar, den längsta hela tre kilometer.
I Sóller är det lätt att bli kvar länge för att strosa längs gator och vindlande gränder kantade av kafeér, små restauranger och hantverksbutiker. Och visst är det värt att bo några nätter här, i hjärtat av Sóller-dalen, känd för sina citrusodlingar.
Det kanske allra mysigaste boendet finner du på Ecocirer, en bed-and-breakfast med endast sex rum som drivs av Bárbara Martí och Martijn Lucas. Ett entusiastiskt par med hälsa, design och hållbarhet i fokus.
Grannbyn Fornatlix ligger knappt fyra kilometer norrut, i hjärtat av Sóller-
dalen. Den är vida omskriven för sina apelsin- och citronlundar. Ett landskap med urgamla olivträd, lummig ekskog, mandelträd och blommande ginst. Perfekt för en halvdagsvandring längs en av lederna.
Bergsbyn Valldemossa är ett annat måste, lätt att nå med buss från Sóller. Redan i mitten av 1800-talet lockades konstnärer, författare och tonsättare att besöka den stilfulla bergsstaden, där tonsättaren Frédéric Chopin förärats ett eget museum.
Här möter vi en tidig morgon finlandssvenska Nina Harjula, som bott på ön i många år.
Hon är vandringsguide på heltid och har den nationella leden GR-221 mellan Valldemossa, Deià och Port de Sollér som favorit. En två mil lång sträcka som lätt går att dela upp i två etapper.
– Den är ett koncentrat av vad Serra de Tramuntana har att erbjuda, i form av lummiga ekskogar, bergsplatåer och vida vyer, berättar hon och visar på kartan.
Början av leden kallas även Archduke’s Bridleway, efter en österrikisk ärkehertig som kartlade landskapet i slutet av 1800-talet. Han såg till att skapa en stenlagd bred stig, med rastplatser och utsiktspunkter – något som kommer oss vandrare till godo även idag.
Redan efter en knapp timme har vi kommit till en av ärkehertigens utsiktsplatser, där vi kan skåda ut över Palmabukten i söder. Landskapet öppnar sig och vi når snabbt högre höjder. Att leden även kallas för ”The Dry Stone Route” är lätt att förstå så här på närmare tusen meters höjd. Längre upp skymtar vi dessutom Puig Major, Mallorcas högsta berg, 1 447 meter över havet.
Stigen leder efterhand brant ner mot bergsbyn Deiá och havet, förbi lummig ekskog, med blommande ginst och vilda kryddörter i solgläntorna. Citron- och apelsinträden närmare byn dignar av frukter.
Deià är starkt förknippad med den engelske poeten Robert Graves. Han flyttade hit i början av 1930-talet, och huset är numera museum.
Byn rymmer också stilfulla Residencia, Mallorcas mest omskrivna hotell, som haft Kate Moss, Sean Connery, Madonna och Pierce Brosnan som gäster.
Bästa lunchen serveras på Ca’s Patro March i Cala Deià, den lilla hamnen en halvtimmes vandring från byn, där Nina tipsar oss om den friterade bläckfisken och de grillade Sollérräkorna.
Från Deiá tar vi sedan bussen tillbaka till Port de Sollér, även om vi skulle kunnat fortsätta vandringsleden vidare längs kusten. Men den rutten kan vi ta en annan dag.
En fin utflykt från Sollér är att köra bergsvägen till fyren vid Cap Formentor allra längst i norr, som formar den yttersta spetsen av Serra de Tramuntana. En god utmaning för den som gillar serpentinvägar och snäv kurvtagning. Sträckan bjuder på flera hisnande utsiktsplatser, där man kan parkera och även göra en kortare vandring om man så vill.
Från själva fyrplatsen, som bjuder dramatiska klippor och skummande hav, går det att skönja grannön Menorca under riktigt klara dagar.
På vägen tillbaka är det läge att stanna till i Port de Pollença. En charmig kustort som bjuder på en av öns bästa sandstränder. Grannstaden Pollenca, längre inåt land, har stor marknad varje söndag, med nyskördade grönsaker, lokala charkuterier, olivolja och honung på marknadstorget.
Den sydöstra kusten är mer böljande, med goda möjligheter till både cykling och vandring. Här ligger den gröna bergskedjan Serra de Llevant och flera naturreservat.
Så med utgångspunkt från lantgården Cases de son Barbassa, nära orten Capdepera, går det att vand
ra längs kusten till mysiga Canyamel och Coves d’Artà. En väldig urbergsgrotta som sägs ha inspirerat Jules Verne till hans roman Till jordens medelpunkt.
Vill man lyxa till det under vandringsturen är det läge att boka bord på bord på hotell Pleta de Mar, där stjärnkocken Marc Fosh lockar med gastronomi på högsta nivå. Luncherna är klart prisvärda, och utsikten över trädgård, berg och hav minst sagt hänförande.
Längre söderut skiftar naturen och ett rikt odlingslandskap tar vid, med flera små kustbyar att upptäcka. Perfekt för den fortsatta bilresan mot Es Trenc, som vi inte vill missa. Det är Mallorcas enda bevarade naturstrand. Strax ovan stranden finns naturskyddade våtmarker med rikt fågelliv, och saltproduktion med anor från romartiden. Och det exklusiva flingsaltet Flor de Sal går att köpa på plats.
Vi väljer sedan att övernatta på Can Bonico, ett stilfullt gammalt palats i Ses Salines. En stor anledning är fiskerestaurangen Casa Manolo, granne med hotellet.
Krögarparet Manolo och Margarita Barahona lagar främst fisk och skaldjur på bodegan. Något de gjort i snart 50 år. Tillsammans med sina numera vuxna barn har de skapat en mäkta populär mötesplats för alla som gillar lokal gastronomi.
– Och råvarorna är garanterat pinfärska. För det är mestadels jag som fiskar, säger Manolo med ett stolt leende och bjuder oss till bords. ●
Säsong: April till mitten av juni och september till slutet av oktober är den allra bästa tiden för att cykla och vandra på Mallorca. Det är hyfsat lätt att göra utflykter på egen hand i Tramuntana, och Serra de Llevant, längs gamla handels- och pilgrimsleder.
Rusta dig med bra kartor och stadiga vandrarskor. Det går att bo på allt från enkla ”refugios” och lantgårdar till mer stilfulla hotell.
mallorcahiking.com
serradetramuntana.net
Ägna även ett par dagar åt klassiska Palma under Mallorcavistelsen. Den tidigare så slitna hamnstaden har under de senaste tio åren ömsat skinn rejält och räknas idag som en av de hetaste storstadsdestinationerna i Europa. Designbutiker, boutiquehotell, konstgallerier, museer och läckra tapasbarer gör att det är lätt att vilja stanna kvar en längre tid.
Några ”måsten” är ringmuren, den ståtliga katedralen, Santa Clara-klostret och saluhallen Mercado Olivar.
Två säkra krogtips är nykomlingen Brutus med italienska förtecken, samt Tokio a Lima som mixar mallorkinskt medelhav med influenser från Japan och Peru.
Den charmiga kuststaden lämpar sig dessutom utmärkt att utforska från cykelsadeln, i synnerhet längs den mer än milslånga gång- och cykelleden, som även leder till de stadsnära stränderna.
visitpalma.com
palmabicycletours.com
Mer info:
infomallorca.net
mallorca.es